Linkovi

Stranci o Americi - na web sajtu WatchingAmerica.com


Dnevnik Christian Science Monitor piše o web sajtu koji Amerikancima nudi članke o Americi – ali iz stranih novina, naravno prevedene na engleski. Osnivač web sajta WatchingAmerica.com Robin Koerner kaže da se u samo pet posto članaka može pročitati nešto pozitivno o Americi, da je polovica tekstova neutralna, a ostatak – negativan ili vrlo kritičan.

Evo nekih naslova prevedenih članaka. 'Kolumbovo otkriće Amerike – najveća greška povijesti' – ovo je naslov članka koji je objavljen u Iraku. 'Amerika, zemlja bezakonja' – naslov članak je iz novina koje izlaze u Tunisu. 'Bush će uskoro morati podmiriti račun' – predviđa jedan meksički list.

Kako na ovo reagiraju čitatelji u Americi? 'Amerikanci nisu baš previše raspoloženi za slušanje kritika iz inozemstva' – kaže jedan medijski stručnjak. No, Robin Koerner kaže – 'ako želite da vas drugi razumiju, morate i vi njih razumjeti.'

******

Televizijskoj kritičarki dnevnika Seattle Post Intelligencer, Melanie McFarland, drago je što je Kongres 'na zub' uzeo Kennetha Tomlinsona, predsjedatelja Upravnog odbora Korporacije za javnu radio-televiziju. Novinarka iz Seattlea kritizira Tomlinsona zbog toga što je poveo svojevrsni 'lov na vještice' na navodno preliberalne novinare javne televizije.

A zbog čega? – pita se ova kritičarka. Konzervativci često navode – kako tvrde - liberalnu pristranost pojedinih dokumentarnih programa, a nedavno je kritizirana i činjenica što je u jednoj dječjoj emisiji bila predstavljena obitelj koja se sastoji od djece i – dvije mame.

Problemi javne televizije ne svode se jedino na povremeno uplitanje politike. Dnevnik iz Seattlea spominje i pomanjkanje novca za dramski program, pa čak i za snimanje klasičnih krimi-serija po obrascu Agathe Christie. 'Dramski je program sve skuplji, a proizvod je sve teže prodati' – navode se riječi direktorice javne televizijske mreže Pat Mitchell.

XS
SM
MD
LG