Linkovi

SAD pozvale na odgađanje glasovanja o proširenju Vijeća sigurnosti UN


Sjedinjene Države odbacile su prijedlog Brazila, Japana, Njemačke i Indije da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proširi novim stalnim članicama. Washington je također pozvao na odgađanje glasovanja o proširenju vijeća.

Glavni američki savjetnik za reformu Ujedinjenih naroda, veleposlanica Shirin Tahir-Kheli izjavila je u Glavnoj skupštini UN-a da Washington u načelu podržava proširenje Vijeća sigurnosti. Međutim, reagirajući na najnoviji prijedlog tzv. Skupine G-4, odnosno četiri pretendenta na stalno članstvo - Njemačke, Japana, Brazila i Indije - veleposlanica Tahir-Kheli kazala je da pitanje proširenja Vijeća može podijeliti članice, te je pozvala na njegovo odlaganje. "Dozvolite da budem potpuno jasna – Sjedinjene Države ne vjeruju da bi se u ovoj fazi trebalo glasati o bilo kojem prijedlogu o proširenju Vijeća sigurnosti, uključujući i prijedlog zasnovan na našim idejama".

Veleposlanica Tahir-Kheli pozvala je druge zemlje da se pridruže Sjedinjenim Državama u odbacivanju najnovijeg prijedloga. Nekoliko zemalja kritiziralo je plan skupine G-4, kojim bi se Vijeće sigurnosti proširilo s 15 na 25 članica, uključujući i šest novih stalnih članica. Kanadski veleposlanik u svjetskoj organizaciji Allen Rock izjavio je da bi dodavanje novih stalnih mjesta Vijeću sigurnosti bilo suprotno interesima velike većine zemalja-članica. "To bi predstavljalo izdaju vrijednosti koje su zemlje-članice razvile kroz vrijeme, te bi onemogućilo pravednu i prilagodljivu raspodjelu mjesta, i smanjilo odgovornost Vijeća u trenutku kada mu je uprava ta vrlina najpotrebnija".

Međutim, njemački veleposlanik Gunter Pleuger oštro je odbacio ove kritike. Veleposlanik Pleuger, možda najglasniji branitelj prijedloga skupine G-4, upozorio je da bi nepostizanje sporazuma o proširenju Vijeća moglo uništiti sve izglede za šire reforme u svjetskoj organizaciji kada se svjetski čelnici okupe u New Yorku u rujnu. "Ukoliko ne uspijemo ostvariti napredak na ovom pitanju prije rujna, uspjeh summita bit će ugrožen, a posljedice neuspjele reforme Ujedinjenih naroda mogle bi otežati provođenje razvojnih ciljeva još godinama".

Na marginama debate u Glavnoj skupštini, vidno zabrinuti glavni tajnik Kofi Annan pozivao je sudionike da očuvaju smirenost, dodajući da se još uvijek nada da će njegovi napori na provođenju reformi dati rezultata. "Mislim da bismo se svi trebali smiriti. Tim vrlo ozbiljnim pitanjem bave se zreli muškarci i žene. Oni znaju koliko je toga na kocki. Nadam se da nitko neće pokušati pokvariti stvari".

Diplomati kažu da je budućnost reforme Ujedinjenih naroda neizvjesnija nego ranije. Afrički predstavnici u svjetskoj organizaciji najavljuju uvođenje vlastitog prijedloga u proceduru. Treći prijedlog, koji podržavaju Pakistan, Italija i Meksiko, previđa proširenje Vijeća sigurnosti samo mjestima koja ne bi bila stalna. U međuvremenu, unatoč prognozama da njihov plan neće uspjeti, zemlje skupine G-4 obećavaju da će nastaviti tražiti izjašnjavanje o svojem prijedlogu već sljedeći tjedan. Da bi prošao, treba ga usvojiti trećina zemalja članica Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG