Linkovi

Antipsihotički lijek pomaže kod autizma


Antipsihotički lijek Risperdal smanjuje napade bijesa, agresiju i samoranjavajuće ponašanje kod djece s autizmom, pokazuje jedna nova studija. To je prvi put da je jedan od lijekova iz relativno novije klase lijekova nazvane atipični antipsihotici bio sustavno klinički obrađen kod autistične djece.

"Reakcija na Risperdal jedna je od najpozitivnijih koje smo ikada vidjeli pri liječenju djece s autizmom farmakoterapijskom sredstvima," izjavio je jedan od voditelja studije James McCracken, profesor psihijatrije na Sveučilištu Californije u Los Angelesu. Studija je objavljena u časopisu "American Journal of Psychiatry".

Lijek, međutim, nije pokazao nimalo bolje rezultate od placeba u poboljšanju govornog umijeća i društvenih veza – dva problema koji su simptomatični za ovaj poremećaj – autistične djece. Znanstvenici su otkrili, doduše, neke znakove da bi lijek mogao pomoći u socijalizaciji, možda smanjenjem napada bijesa i agresivnog ponašanja, čime bi djeca 'postala pristupačnija za društvene interakcije'.

Lijek je bio daleko bolji od placeba u smanjenju repetitivnog ponašanja – još jednog tipičnog simptoma autizma – kod oboljele djece.

Studija, izvedena pod pokroviteljstvom Nacionalnog institua za mentalno zdravlje, ocijenila je koristi lijeka Risperdala u usporedbi sa šećernom pilulom kod 63 autistične djece, koja su uzimala terapiju tijekom 8 tjedana. Koristi od lijeka trajale su i do šest mjeseci, ističu znanstvenici.

XS
SM
MD
LG