Linkovi

'Sučeljen s teškim izborima, Schroeder se ponovno okreće Americi'


Dnevnik Christian Science Monitor piše o današnjem posjetu njemačkog kancelara Gerharda Schroedera Bijeloj kući, u članku pod naslovom 'Sučeljen s teškim izborima, Schroeder se ponovno okreće Americi'. Naime, u Washington nije zaboravljena činjenica da je prije tri godine njemački kancelar svojim socijal-demokratima pobjedu donio – oštrim kritiziranjem Amerike, odnosno američke intervencije u Iraku.

Danas, pak, kancelar Schroeder stiže u Washington kako bi svojim biračima pokazao: 'evo, iako sam se suprotstavio Bushu prije tri godine, danas me pozivaju u Bijelu kuću kako bi s predsjednikom raspravio o ozbiljnim svjetskim problemima' – tako barem motive njemačkog čelnika tumači dnevnik iz Bostona, navodeći mišljenje jedne znanstvenice koja radi u Njemačkom fondu George Marshall, think tanku sa sjedištem u Washingtonu.

No, pitanje je hoće li 'američka karta' pomoći Gerhardu Schroederu. U anketama popularnosti pred socijal-demorkatima uvjerljivo vodi Kršćansko demokratska unija, čija će čelnica Angela Markel biti Americi naklonjenija, poput njezina mentora Helmuta Kohla – smatra Christian Science Monitor.

******

Dnevnik Washington Post piše o pozadini vijesti da je američka vojska u Iraku imala izravne kontakte s nekim strujama među pobunjenicima, u naporu da se oslabi val nasilja.

Cilj ovih kontakata je stvoriti razdor između domaćih pobunjenika, uglavnom sunita, i stranih boraca koji u Irak dolaze izvana. Prema planu koji je vojska odobrila u kolovozu prošle godine, treba razlikovati između domaćih pobunjenika, koji se protive američkoj nazočnosti u zemlji, i stranih boraca koji su odgovorni za većinu samoubilačkih napada, čiji su širi politički ciljevi – kako piše Washington Post – 'za sada još uvijek nejasni'.

Cilj plana je nagovoriti domaće pobunjenike iz sunitske zajednice da predaju oružja te postanu dio političkog procesa.

XS
SM
MD
LG