Linkovi

Bivši član Ku Klux Klana proglašen krivim za blaži oblik ubojstva


Dnevnik New York Times piše o odluci porote u vezi s kaznenom odgovornošcu bivšeg lokalnog vode Ku Klux Klana u Mississippiju za smrt trojice aktivista za gradanska prava americkih crnaca, 1964. godine. 80-godišnjeg Edgara Raya Killena porota je proglasila krivim za blaži oblik ubojstva – 'manslaughter' – zbog toga što je ovaj bivši clan Klana bio idejni zacetnik i organizator ubojstva trojice mladica, ali ne i izvršitelj.

Killen cak nije niti bio na mjestu ubojstva – što su njegovi odvjetnici, na prvom sudenju 1967. znali iskoristiti, te je on bio osloboden.

New York Times piše o reakcijama promatraca sudenja u Mississippiju. Jedan prijatelj trojice ubijenih aktivista – jednog crnca i dvojice bijelaca koji su u ljeto 1964. radili na registraciji crnackih glasaca – izjavio je newyorškom dnevniku da ga smeta što optuženi nije proglašen odgovornim za klasicno ubojstvo, vec tek za blaži oblik tog kaznenog djela. 'Cinjenica je da su clanovi porote desetljecima živjeli u susjedstvu tog covjeka, znali su što se dogodilo, ali svejedno nisu bili spremni nazvati ga onim što on jest – ubojica. To znaci da u Mississippiju još uvijek ima mnogo ljudi koji se uopce ne žele suociti s prošlošcu' – rijeci su jednog promatraca sudenja, koje prenosi New York Times.

Dnevnik Christian Science Monitor piše o najnovijem udaru na strastvene pušace. Sud u Bostonu je naime nedavno odobrio deložaciju bracnog para koji je svojim pušenjem smetao susjedima.

Bez obzira na cinjenicu da ugovor o iznajmljivanju stana nije zabranjivao pušenje, susjedi su uspjeli parnicom ishoditi deložaciju jer su tvrdili da dim cigareta prodire kroz zidove.

Tako se duhan, primjecuje Christian Science Monitor, pridružio raznim oblicima bucnog ponašanja, kao temelj za deložaciju. Ovaj dnevnik prognozira da ce u buducim parnicama ove vrste pušacima kojima prijeti deložacija vjerojatno pomagati odvjetnici koje ce placati duhanska industrija.

XS
SM
MD
LG