Linkovi

Washington Post: 'Blokada Johna Boltona u Senatu ukazuje na oslabljeni položaj predsjednika države'


U Senatu Sjedinjenih Država sinoć je ponovno bila blokirana nominacija Johna Boltona za američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Dnevnik Washington Post piše da je Predsjednik Bush je najavio da postoji mogućnost da svog prilično kontroverznog kandidata imenuje bez potvrde Senata, što mu zakon ostavlja kao mogućnost, iako to predsjednici rijetko prakticiraju.

U prilog Boltonu – koji je poznat kao žestok kritičar svjetske organizacije – glasala su 54 senatora, šest manje od potrebnog broja za određivanje datuma konačnog glasanja. Protiv Boltona bilo je 38 senatora. Republikanac iz Ohia, George Voinovich otkazao je podršku Boltonu, dok su za njega glasala tek tri demokratska senatora.

Ovakav razvoj događaja – piše Washington Post – predsjedniku države ne ostavlja vrlo širok izbor. 'Većina opcija ukazuje na predsjednikov oslabljeni položaj, tek šest mjeseci od početka drugog mandata' – piše washingtonski dnevnik.

Drugi washingtonski dnevnik, Washington Times, komentira posjet vijetnamskog premijera Pham Van Khaija Sjedinjenim Državama. On je najviši vijetnamski dužnosnik koji u posljednjih trideset godina, od završetka rata u Vijetnamu, posjećuje Ameriku.

Posjet je zaista sadržajan. Vijetnamski se premijer prvo u Seattleu susreo s osnivačem Microsofta Billom Gatesom, posjetio je Boeing, Nike i Gap. Potom se, danas, u Washington sreće s predsjednikom Bushom i drugim visokim dužnosnicima. Kraj posjeta je na Istočnoj obali – odnosno susreti s vodstvom newyorške burze te dekanima sveučilišta Harvard i MIT.

Washington Times piše da u američkoj javnosti vladaju prilično kontradiktorni osjećaji u vezi sve snažnijih veza s komunističkim režimom u Vijetnamu. Veterani se prisjećaju izrazito okrutnog načina na koji je Viet-cong postupao prema ratnim zarobljenicima, a mnogi navode da se 1800 Amerikanaca još uvijek vode kao nestali iz tog rata.

'George Bush ovakvom naklonošću prema Vijetnamu otuđuje dio svoje izborne baze. Vijetnamski veterani su itekako pridonijeli porazu Johna Kerryja. Ako George Bush zaboravi obećanja koja nam je dao, mi ćemo na sljedećim izborima raditi protiv bilo kojeg republikanskog kandidata' – riječi su jednog bivšeg američkog ratnog zarobljenika, koji je proveo pet godina u vijetnamskom logoru.

XS
SM
MD
LG