Linkovi

Nominacija Johna Boltona - još uvijek vrlo kontroverzna


Celnici republikanaca u Senatu najavili su da sljedeci tjedan namjeravaju zakazati još jedno izjašnjavanje o kontroverznoj nominaciji Johna Boltona za novog americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Republikanci pozivaju demokrate da ne blokiraju nominaciju kao što su to ucinili prošli mjesec.

Celnik republikanske vecine u Senatu Bill Frist izjavio je da globalna pitanja - ukljucujuci dolazece izbore u Iraku, te potrebu za reformom Ujedinjenih naroda - traže da se položaj americkog veleposlanika u svjetskoj organizaciji popuni što prije. "Nad vratima našeg veleposlanika u Ujedinjenim narodima vec 200 dana žmiga znak 'upražnjeno mjesto'. Došao je trenutak da se to promijeni" - izjavio je senator Frist, na zajednickoj tiskovnoj konferenciji s republikanskim senatorom Johnom McCainom. "Vrlo je važno da Sjedinjene Države danas budu zastupljene u Ujedinjenim narodima" - rekao je John McCain.

Medutim, demokrati, koji su prošli mjesec blokirali izjašnjavanje o Boltonovom imenovanju u punom sazivu Senata, kažu da još uvijek cekaju da im administracija preda zatražene informacije o Boltonovom korištenju obavještajnih materijala na aktualnoj dužnosti pomocnika državne tajnice za kontrolu naoružanja i medunarodnu sigurnost.

Napore demokrata da se blokira nominacija Johna Boltona predvodi senator Christopher Dodd. "Ponudili smo republikancima kompromis, ali smo od njih dobili samo odbijanje" - rekao je nedavno senator Dodd.

Demokrate brinu navodi da je Bolton pokušavao 'prilagodavati' obavještajne podatke svojim politickim koncepcijama, u svrhu ostvarivanja ideoloških ciljeva. Demokrati u Senatu traže od vlade da preda na uvid interne dokumente vezane uz Boltonovo svjedocenje u Kongresu o sirijskom vojnom arsenalu, te o snimkama komunikacija koje je snimila Nacionalna agencija za sigurnost, a koji sadržavaju imena Amerikanaca.

Bijela kuca odbija ispuniti zahtjeve demokrata, uz objašnjenje da je vec bila dovoljno susretljiva s podacima o Johnu Boltonu. Celnik demokrata u Senatu Harry Reid je izjavio da ce demokrati nastaviti blokirati nominaciju sve dok administracija ne preda zatražene dokumente: "Sve dok Bijela kuca ne dozvoljava objavljivanje tih dokumenata, mi necemo promijeniti naš stav o izjašnjavanju o Boltonu."

Prošli mjesec, Senatu su nedostajala dva od 60 glasova koliko je potrebno da bi se prekinula debata i održalo izjašnjavanje o Boltonovoj nominaciji. Ukoliko republikanci uspiju dobiti dovoljno glasova za ovo proceduralno izjašnjavanje, vjeruju da ce Bolton dobiti dovoljno glasova za potvrdu imenovanja.

XS
SM
MD
LG