Linkovi

Između Francuza i Amerikanaca ostalo malo simpatija


"Washington Post" prenosi rezultate ankete prema kojima je povjerenje između Francuza i Amerikanaca palo na najnižu razinu u 17 godina, premda su prošle već dvije godine od žučnog spora oko rata u Iraku. Samo 31 posto Francuza osjeća ikakvu simpatiju prema Amerikancima, dok je 2002. takvih bilo 39 posto. Samo 35 posto Amerikanaca izražava toplije osjećaje prema Francuzima, dok ih je prije tri godine tako osjećalo 50 posto. Još su gore brojke kada se govori o povjerenju: 70 posto Francuza smatra Amerikance nelojalnim saveznikom, dok takve misli o Francuzima ima 56 posto Amerikanaca.

"New York Times" opširno piše o pomoći u obuci i opremi koju su Sjedinjene Države pružile policijskim i sigurnosnim snagama Uzbekistana, onim istim koje su se krvavo obračunale s prosvjednicima u Andijonu, prošli mjesec. U svom članku, list navodi podatke koje su pružili američki dužnosnici, kao i navode iz kongresnih zapisa. Američka pomoć prvenstveno je za cilj imala obuku u protuterorističkim programima, no, prema navodima svjedoka, mnogi od onih koji su bili obučeni i opremljeni za borbu protiv terorizma, našli su se oružja uperenog u građane Andijona. Američka pomoć u opremi nije sadržavala nikakvo oružje, piše njujorški list, nego vozila – humveeje, jeepove i kamione -, patrolne čamce, vizire za noćno osmatranje, dvoglede, dvosmjerne radio aparate sa sposobnošću šifriranja, prijenosne detektore zračenja i slično.

Na stranicama "Los Angeles Timesa" odražava se jaka nervoza čitave Kalifornije oko četiri jača potresa zabilježena na tom području ovaj tjedan. U rasponu jačine od 4.9 do 7.2 stupnja, i na području i sjeverne i južne i središnje Kalifornije, kao i u podmorju, oni su mnoge naveli na pomisao da se radi o podrhtavanjima uoči velikog potresa, koji ovaj dio zemlje neminovno čeka jednog dana. Raspuklina San Andreas, naime, tektonski je vrlo živa i rezultirat će i gorim potresima od onog koji je 1906. godine sravnio sa zemljom San Francisco.

XS
SM
MD
LG