Linkovi

Danas se potpisuje sporazum o bratimljenju Yountvillea i Kaštela - Razgovor s gradonačelnikom Kaštela Antom Sanaderom


U jucerasnjoj smo emisiji, pred danasnje bratimljenje Yountvillea i Kastela, prenijeli razgovor s gradonacelnicom tog gradica u kalifornijskoj vinogradarskoj regiji Napa Valley. Danas prenosimo i sto je u kratkom telefonskom razgovoru o znacaju tog cina za Kastela rekao kastelanski gradonacelnik, Ante Sanader.

Kad je, potkraj prosle godine, znanstveno dokazano da je kastelanski crljenak isto sto i – zinfandel, bila je to velika vijest i za Napa dolinu i cijelu Kaliforniju, za Kastela i za Hrvatsku. “Zinfandel je cijelo prijateljstvo zaceo” - odmah je istaknuo gospodin Sanader.

Ante Sanader: ...i evo sretna okolnost je...ta zvijezda se upalila u Kastelima. To je valjda jedan danak civilizaciji... Naime, Kastela su bila pocetkom stoljeca vrlo poznata po izvoru vina, prakticno bili smo jedno od najpoznatijih podrucja ovdje, Jadranske obale, po proizvodnji vina. Eto, zinfandel, njegova je domovina ovdje, u Kastelima. I to je bio povod...Gospodin Grgich je dosao u posjet Kastelima, u posjetu tom vinogradu u kojem je pronadjen trs zinfandela i njegova gosca je bila gdja Mary Lou, gradonacelnica Yountvillea, tako smo se upoznali i jednostavno zblizio nas je zinfandel...

Sluzbeno prijateljstvo izmedju dva grada bit ce potpisano danas, 18. listopada, na dan kad grad Kastela, odnosno njegova turisticka zajednica, naglasio je gradonacelnik Sanader, dobija i prestiznu evropsku nagradu za razvoj i rad u turizmu. Uz vijecnike i poglavare grada i Zupanije, Kastela su danas, dakle, domacin i clanovima americke delegacije i skupini od stotinjak novinara iz raznih evropskih zemalja. Sto za Kastela znaci bratimljenje s Yountvilleom, na drugoj strani Atlantika?

Ante Sanader: Pa, evo, upravo slavna Napa dolina je nama izazov, a orijentacija grada i stratesko opredjeljenje grada Kastela je da ovo podrucje, koje je bogomdani prirodni staklenik, mogu tako reci, da se u njemu ponovno razvije vinogradarstvo. Nasa orijentacija je poljoprivreda i turizam i u tom smislu nasli smo, mislim da ce biti zajednicki interes upravo kontakt s Napa Valley koja nam je interesantna za razvoj tog vinogradarstva. Zeljeli bi iskustva njihova, jer oni su isto tako prakticno poceli sa malim...Mi imamo tradiciju, ali je jedan period, prakticno od prije drugog svjetskog rata, bio prekinut... industrijalizacijom je prekinut razvoj vinogradarstva. Mi zelimo ponovno to potaknuti i mislim da nam Yountville moze svojim iskustvom dosta pomoci, mi nudimo i suradnju u smislu ulaganja, a i kontakt nasih vinogradara i njihovih sigurno ce rezultirat...Nasa zelja je da se u podrucju Kastela vinogradarstvo vrati na velika vrata.

Za gradonacelnicu Yountvillea, gdju Mary Lou Holt, uspostavljanje ovakvih veza s drugim gradovima svijeta, idealna je prilika za sirenje znanja o drugima, za bolje i dublje razumjevanje njihovih kultura.

Ante Sanader: Sigurno, nas grad vec ima prijateljstva sa pet-sest evropskih gradova, ovo je prvi put preko oceana, ali sa evropskim gradovima imamo prijateljstva vec dugi niz godina, vrlo dobre odnose, i upravo u zelji sirenja pozitivne energije i dobrih zelja i kontakata medju ljudima, to je najbolji put za mir, prijateljstvo i razumijevanje medju ljudima...Neka ovo bude pocetak jedne dobre suradnje Kastela i Yountvillea, Kalifornije i Dalmacije, jedan doprinos suradnji Amerike i Hrvatske...”

XS
SM
MD
LG