Linkovi

Bratime se Yountville i Kaštela - Razgovor s gradonačelnicom Yountvillea Mary Lou Holt


Voda svijet dijeli, vino ga spaja, kaze jedna stara. I bit ce, ovih dana, potvrdjena po tko zna koji puta - uspostavljanjem jedne nove i posebne vinske ceste preko Atlantika. Naime, zahvaljujuci staroj, ali znanstveno tek nedavno dokazanoj, izravnoj vezi izmedju zinfandela i kastelanskog crljenka, 18. listopada bratime se Yountville i Kastela. Razgovarali smo s gradonacelnicom Yountvillea, gospodjom Mary Lou Holt, pred njen odlazak u Hrvatsku kako bi bila nazocna tom cinu.

Za gradonacelnicu Yountvillea, jednog od pet naselja poznate kalifornijske vinogradarske regije Napa Valley, ovo je drugi posjet Hrvatskoj tijekom ove godine. Prije nekoliko mjeseci, na poziv prijatelja Miljenka Grgica, sa suprugom je dosla u posjet Grgicevoj vinariji u Trsteniku, na Peljescu. Bila je to prilika za g. Grgica, inace dugogodisnjeg i glasnog zagovornika rodbinske povezanosti americke sorte zinfandel s hrvatskim plavcem malim, da svoje americke goste povede u vinograd Ivice Radunica, u Kastel Novom, vinograd u kojemu je i pronadjen trs kastelanskog crljenka za koji je prosle godine, analizom DNK listova s tog trsa dokazano da je on, kastelanski crljenak, isto sto i – zinfandel.

Da jedna od najpriznatijih vinskih sorti u Americi potjece iz – Kastela! U pratnji gdje Holt, uz Miljenka Grgica, bio je tada i gradonacelnik Kastela, g. Ante Sanader. “Bili smo izuzetno srdacno i toplo od svih primljeni,” rekla je gdja Holt, “a tijekom sluzbenog sastanka koji je uslijedio, g. Sanader mi je urucio i pismo namjere o bratimljenju Kastela i Yountvillea.”

Mary Lou Holt: Izuzetno sam bila pocascena i po povratku iz prelijepe Hrvatske, mjesec dana kasnije, prijedlog sam iznijela nasem Gradskom vijecu koji ga je jednoglasno prihvatio. I nasa je, dakle, jasna zelja bila da se dvije zajednice pobratime.

Vinogradarski korijeni yountvilleske zajednice sezu u godinu 1838, kad je George Yount, njen utemeljitelj, u Kaliforniju stigao i u dolini Napa prvu lozu zasadio. “Tad je i pocela vinogradarska i vinarska povijest Nape. Yountville se rodio u njenom samom sredistu, u njenom srcu,” rekla je njegova gradonacelnica i dodala:”Podrucje u mnogocemu podsjeca na Kastela, nema jedino onog lijepog Jadranskog mora!”
U zblizavanju dviju zajednica, kljucan je bio zinfandel, ali i Miljenko “Mike” Grgic, njegov veliki utjecaj i interes. “Otkrice o hrvatskom porijeklu zinfandela, to je za Miljenka bio veliki ponos, ali....” naglasila je gdja Holt, ”.....i mi ovdje istinski se Miljenkom ponosimo!”

Mary Lou Holt: On oduvijek promice svoje hrvatsko nasljedje, ali mislim da je definitivno i dio Nape i jedan od nasih najdrazih sinova. Pa makar i usvojen bio.

Taj “usvojeni” sin, porijeklom iz Desana, kraj Metkovica, svojim je chardonnayom, berba ’73, napravljenim za Napinu vinariju Montelena, tri godine kasnije, 1976, na onoj povijesnoj, strucnoj degustaciji u Parizu, osvojio prvo mjesto, ispred svih razvikanih uzoraka iz Burgundije. I njime afirmirao ne samo sebe, vec, u dobroj mjeri, i kalifornijsko vinarstvo. Napa Valley podrucje je danas poznato i priznato u cijelom svijetu. Svaka zajednica u njoj, ovisi, u velikoj mjeri, o njenoj vinskoj industriji. Dobra se kapljica u Napi visoko cijeni i stuje, ali i prijateljstva kojima ona pogoduje i na koja potice. “Put koji vino otvara - prijateljske veze s drugim ljudima, s drugim kulturama,” istaknula je gradonacelnica Yountvillea, “ono je sto mene najvise i zanima, bolje upoznavanje drugih, cvrsca prijateljstva s drugima...

Mary Lou Holt: Kad god nam se pruzi prilika za promicanje takvih osjecaja medju ljudima, moramo je iskoristiti, moramo poziv sa zahvalnoscu prihvatiti, moramo u tome vidjeti priliku da zajedno ucimo, da jedni druge bolje upoznajemo.

Gdja Holt je izrazila nadu da ce vinski put otvoriti ne samo mogucnosti prijateljske suradnje izmedju Yountvillea i Kastela, vec i poslovne. Priznala je da jedni od drugih mogu uciti u mnogim podrucjima, turizma, primjerice....Za svog prvog posjeta Hrvatskoj, bila je u Zadru, Trogiru, Medjugorju, Dubrovniku, Sibeniku, Primostenu, na slapovima Krke, na Pagu i Krku, u Opatiji, Rijeci, na Korculi, u Trsteniku...Za sve je jednu rijec imala – gorgeous, PREDIVNO! U Babicu uzivala, Zlahtini, viljemovki...siru, prsutu i ribi...

Ziteljima Kastela s kojima se Yountville sutra bratimi, svoj grad opisuje ovim rijecima:”Mala smo zajednica, tri i pol tisuce stanovnika, najmanja od pet u dolini Napa, ali vjerujem – jedinstvena. Yountville je kao jedan cvjetni vrt – tih, miran, rezidencijalan; s businessima samo na glavnoj ulici. Dobrohotan smo, prijateljski grad. Kao sira obiteljska zajednica ciji clanovi se svi staraju jedni o drugima, zajednica u cijoj sredini se nalazi i najstariji i najveci Dom veterana u Sjedinjenim Drzavama. Medju vise od 1.100 njih, par je veterana jos iz prvog svjetskog rata, ostali su iz drugog, korejskog, vijetnamskog i zaljevskog rata. I iako Domom upravlja drzava, Kalifornija, veterani su aktivni clanovi zajednice Yountvillea, sa zadovoljstvom je dodala gradonacelnica Holt. Pred svoj odlazak u Hrvatsku, Mary Lou Holt je, na kraju razgovora, jos nekoliko rijeci zeljela uputiti Kastelanima, ali i svima drugima.

Mary Lou Holt: Pocascena sam, vrlo privilegirana, pozivom i sudjelovanjem....Nikad ne mozete imati previse prijatelja. Dijeliti zivotna iskustva s drugima, uciti kako druge bolje razumjeti, dijeliti s njima poput obitelji...to otvorena srca moramo ciniti. Ako time pridonosimo boljem razumijevanju medju ljudima, svi onda od toga koristi imamo!


Povezano

XS
SM
MD
LG