Linkovi

Je li američka vlada poduzela dovoljno za spriječavanje novog napada?


New York Times piše da članovi neovisnog povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, sada udružuju snage kako bi im Bijela kuća dostavila informacije o tome je li dovoljno poduzeto kako bi se spriječio još jedan katastrofalni napad. Deset članova povjerenstva u sljedećih će nekoliko dana predati pismo predstojniku Ureda predsjednika Busha, Andrewu Cardu, u kojem će tražiti dopuštenje za prikupljanje detaljnih informacija o akcijama vladinih tijela u nošenju s terorističkim prijetnjama.

Povjerenstvo više nema mandat – završno izvješće objavljeno je prošle godine – da prisili Bushovu administraciju na predaju informacija no, kako je izjavila glasnogovornica Bijele kuće, američka vlada pozdravlja daljnji angažman povjerenstva, navodi New York Times.

Washington Post izvještava kako je Savezni istražni ured, FBI, utrošio više od stotinu milijuna dolara poreznih obveznika u projekt izrade novog kompjutorskog programa-kartoteke koji je kasnije odbačen. Prve dvojbe u učinkovitost programa pojavile su se 2003. godine, a prošle godine je FBI uočio 400 problema s ranim verzijama softvera bez da je o tome obavjestio proizvođača. Umjesto toga, FBI je krajem prosinca prošle godine naručio test program vrijedan 17 milijuna dolara premda je bilo jasno da će cijeli projekt biti napušten, piše Washington Post.

Sporni program dio je velikog projekta FBI-a, Trilogy, vrijednog 581 milijun dolara. Odbačeni softver trebao je biti završni korak u kompjutorskoj modernizaciji FBI-a stvaranjem moderne baze za pohranjivanje podataka koju bi agenti mogli dijeliti i pretraživati elektronskim putem.

XS
SM
MD
LG