Linkovi

International Leaders Summit o primjeni tržišnih reformi u Hrvatskoj


U Zagrebu danas počinje International Leaders Summit – međunarodna ekonomska i poslovna konferencija posvećena ekonomskom rastu i tržišnim reformama. Prva takva konferencija, održana u studenom 2004, bavila se pitanjima važnima za ekonomski rast i uspostavljanje slobodnog tržišta u Hrvatskoj.

Na prvom International Leaders Summitu u Zagrebu, sudionici su definirali što treba učiniti na provođenju tržišnih reformi u Hrvatskoj, a na drugom summitu, naglasak će biti na praktičnoj primjeni tih preporuka - kaže nam Joel Anand Samy, suosnivač neovisnog hrvatskog think tanka za promicanje slobodnog tržišta, Adriatic Institute for Public Policy, koji je jedan od organizatora summita.

"Željeli bismo da do kraja godine Hrvatska uvede jedinstvenu poreznu stopu. Također bismo željeli vidjeti pomake na planu privatizacije, deregulacije, reforme zakona o radu i na nekim drugim ključnim poljima, na kojima se još nije radilo ili se, ako se radilo, to činilo nepotpuno i s malo volje" - kaže Joel Anand Samy.

Hrvatska više ne može ignorirati ono što se događa u susjednim zemljama – upozorio je naš sugovornik. "Reforme koje se događaju u istočnoj, pa i jugoistočne Europi ostavljaju Hrvatsku za sobom. Zato hrvatsko čelništvo – kako vlada, tako i poslovni sektor - shvaćaju da moraju učiniti nešto odvažno kako bi zemlja krenula naprijed."

Temeljite reforme zagovara i ekonomski stručnjak iz konzervativne washingtonske Zaklade Heritage Daniel Mitchell, koji će tijekom dolazećeg summita biti biti jedan od voditelja panela posvećenog promicanju ekonomskih sloboda i prosperiteta. "Vlada mora biti odvažna. Treba odbaciti staru politiku prevelike, neefikasne birokracije. Niska jedinstvena porezna stopa od ključne je važnosti. Treba se udaljiti od staromodnih vladinih socijalnih programa u korist pojedinačnih mirovinskih štednih računa. Treba provesti privatizaciju i deregulaciju, ali i uspostaviti vladavinu zakona i štititi vlasnička prava, jer su sve to stupovi temeljci tržišnog ekonomskog sustava. Ukoliko Hrvatska provede sve te reforme, ne sumnjam da će od toga imati izuzetne ekonomske koristi, kroz gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta" - kaže Daniel Mitchell.

Jedan do panela na konferenciji predvodit će Alvin Rabushka, bivši ekonomski savjetnik predsjednika Reagana, danas znanstveni suradnik Instituta Hoover pri Sveučilištu Stanford, poznat kao "otac jedinstvene porezne stope". "Moja je preporuka ista kao i preporuka Adriatic Institutea – Hrvatska bi trebala uvesti sistem 15-15-15, odnosno, jedinstvenu poreznu stopu od 15 posto na dohodak, na dobit i na dodanu vrijednost. Razlog za to je jednostavan – sve zemlje istočne i središnje Europe natječu se za ulaganja…Hrvatska je zaostala za nekima od tih zemalja i ukoliko ne uvede atraktivan porezni sustav, bit će gubitnica u konkurenciji za ulaganja. Hrvatska je mala zemlja, ima malo poduzetnika, a mnogo imovine u vlasništvu države i za brzi rast trebat će joj velika ulaganja iz inozemstva."

Natasha Srdoc-Samy, predsjednica Adriatic Institutea, ističe da će na konferenciji u Zagrebu sudjelovati i predstavnici drugih zemalja u regiji, poput Slovenije, Crne Gore, Rumunjske i Gruzije – od kojih – kako kaže - Hrvatska može mnogo naučiti. "Želimo da summit ima i regionalnu dimenziju, jer sve tranzicijske zemlje imaju slične probleme. Nema potrebe da zemlja, poput Hrvatske, "otkriva toplu vodu". Samo treba pokušati i sama primijeniti uspješne koncepte koji su već primijenjeni u drugim zemljama. Zašto Hrvatska ne bi slijedila primjer Slovačke, koja je postala "tigar Europe" i koja danas ima, iza Hong Konga, drugo najfleksibilnije tržište radne snage u svijetu? Slovačka je u kratkom vremenu provela privatizaciju, ublažila zakone o radu i uvela jedinstvenu poreznu stopu, a sve je to privuklo strana ulaganja."

Na International Leaders Summitu trebali bi, kako je najavljeno, sudjelovati i visoki dužnosnici hrvatske vlade, uključujući i premijera Ivu Sanadera, a sudionicima bi se trebao obratiti i visoki dužnosnik američkog Ministarstva trgovine James Carter. Organizatori se nadaju da će summit, koji okuplja poslovne čelnike iz, te stručnjake i visoke državne dužnosnike iz Hrvatske i inozemstva prerasti u redoviti godišnji skup posvećen strateškim temama tranzicijskih gospodarstava.

XS
SM
MD
LG