Linkovi

Henderson: Odgađanje članstva u Uniji ojačat će ekstremne elemente


Francusko odbacivanje Europskog ustava imat će negativne posljedice po zemlje koje se pretendiraju uključiti u Europsku uniju, izjavio je Phillip Henderson, potpredsjednik Njemačkog Fonda George Marshall, čije je sjedište u Washington. S njim je razgovarala Jela De Franceschi.

Phillip Henderson drži da francusko odbacivanje Ustava ukazuje na ograničenja koja postoje unutar Unije. On vjeruje da zemlje koje imaju datum za prijem u članstvo, Rumunjska i Bugarska, neće osjetiti posljedice najnovijeg razvoja događaja no isto, naglašava Henderson, ne vrijedi i za druge zemlje-pretendente: "Vjerujem da će zemlje koje su na rubu ili su u uznapredovalim pregovorima, kao što su Hrvatska, Makedonija, a na jesen ove godine možda i Turska, doživjeti pauzu. Ako ne ni zbog čega drugoga, ono zbog zaokupljenosti Unije unutarnjim raspravama kako povratiti dinamiku za proširenje. Druga, još negativnija posljedica je mogućnost da će one snage unutar Unije, koje su skeptične po pitanju proširenja, dobiti na snazi i da ćemo vidjeti značajna odgađanja pregovora. Ne vjerujem da će se to dugoročno dogoditi, ali u sljedećih šest mjeseci ne vjerujem da će doći do većeg napretka u smislu proširenja Unije na istok i jugoistok."

Phillip Henderson iz Njemačkog Fonda George Marshall kaže da se negativne posljedice mogu očekivati i unutar zemalja pretendenata za članstvo: "U mnogim navedenim zemljama Europska unija se koristila kao sredstvo okupljanja različitih političkih platformi. Vjerujem da će odgađanje prijema u Europsku uniju pridonijeti jačanju ekstremnih elemenata koji se protive približavanju Zapadu i članstvu u Uniju. To će, također, predstavljati politički problem za one stranke kojima je ulazak u Uniju deklarirani cilj. Mislim da možemo očekivati burno razdoblje u zemljama koje nemaju stabilne demokracije i koje nemaju duge demokratske tradicije."

Henderson dodaje da zemlje aspiratni za članstvo u Uniji imaju prave saveznike u zemljama koje su nedavno primljene u Europsku uniju. Potencijalnim članicama Henderson preporuča da zaigraju na tu kartu jer te zemlje najbolje razumiju važnost proširenja Unije, a ima i još jedan savjet: "Treba izbjegavati retoriku u kojoj se reformski potezi tumače pritiskom Europske unije. Reforme trebaju govoriti same za sebe. Otvorenost ekonomije, reforma zakonodavstva, sloboda medija…sve su to stvari koje su u najboljem interesu budućih članica. Političari u tim zemljama trebaju pojasniti kako su reforme važne, da se trebaju provoditi neovisno o Briselu kako bi te zemlje bile što spremnije kad dođe trenutak ulaska u Uniju."

Gospodin Henderson ne vjeruje da u ovom trenutku Sjedinjene Države mogu znatnije financijski i politički pridonijeti približavanju Balkana Europi.

XS
SM
MD
LG