Linkovi

Washington Post potvrdio identitet 'Dubokog grla'


"Washington Post" potvrdio je izvještaj iz americkog casopisa "Vanity Fair", koji je javio da je bivši dužnosnik Saveznog istražnog ureda FBI-a W. Mark Felt bio izvor informacija o skandalu Watergate, koji je doveo do ostavke predsjednika Richarda Nixona 1974. Taj clanak riješio je jednu od posljednjih preostalih tajni o aferi Watergate.

Casopis "Vanity Fair" javio je da je otkrio identitet tajnog izvora informacija poznatog kao "Duboko grlo", koji je pomogao dnevniku "Washington Post" da pocetkom sedamdesetih otkrije tajne iza provale u izborni stožer Demokratske stranke u stambenom kompleksu Watergate, koje su dovele do rasplamsavanja istoimenog skandala. Prema "Vanity Fairu", "Duboko grlo" bio je zapravo W. Mark Felt, bivši visoki dužnosnik FBI-a u administraciji predsjednika Nixona. "Vanity Fair" je javio da je Felt priznao da je upravo on tajno prenosio informacije vezane uz zataškavanje istine o provali u Watergateu novinarima "Washington Posta" Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu.

Felt je danas 91-godišnjak i živi u Kaliforniji sa svojom kcerkom. On jucer nije komentirao najnovije vijesti, ali je njegov unuk Nick Jones u ime obitelji novinarima procitao izjavu u kojoj se kaže da obitelj vjeruje da Felt govori istinu. "Obitelj vjeruje da je moj djed, Mark Felt stariji, veliki americki junak, koji je otišao daleko dalje od onoga što je od njega tražila dužnost da bi spasio zemlju od velike nepravde. Svi se mi nadamo da ce ga i zemlja doživjeti kao junaka," kazao je.

U svojoj knjizi "Svi predsjednikovi ljudi", dvojica novinara "Posta" kažu da je "Duboko grlo" odigrao kljucnu ulogu u dostavljanju informacija o nastojanjima Nixonove administracije da prikrije svoju ulogu u provali u Watergateu 1972, te u kasnijim naporima da se ta provala zataška. Ta je knjiga kasnije i ekranizirana, s Robertom Redfordom i Dustinom Hoffmanom u glavnim ulogama.

Dvije godine nakon provale u Watergateu, predsjednik Nixon bio je prisiljen podnijeti ostavku zbog tog skandala, nakon što je Zastupnicki dom Kongresa zapoceo postupak njegovog opoziva na temelju optužbi za ometanje pravde i zlouporabu vlasti. Zvucni zapisi Bijele kuce otkrili su da je Nixon lagao kada je zanijekao da zna bilo što o ulozi Bijele kuce u zatašavanju skandala Watergate. Nixon je 1974. podnio ostavku. "Da se još mjesecima nastavim boriti da bih osobno oprao osvoje ime gotovo bi u potpunosti preuzelo sve vrijeme i pažnju ne samo mene kao predsjednika, vec i Kongresa u razdoblju kada bismo se trebali usredotociti na velika pitanja mira u inozemstvu i blagostanja bez inflacije kod kuce. Zato cu danas u podne podnijeti ostavku na dužnost predsjednika," rekao je Nixon tom prilikom.

Bivši suradnik u Bijeloj kuci Alexander Butterfield otkrio je senatskom odboru koji ije istraživao Watergate cinjenicu o postojanju sustava za snimanje u Bijeloj kuci. Butterfield je za Glas Amerike kazao da ga nije zacudio clanak u "Vanity Fairu". "Uvijek sam govorio da je Mark Felt bio vodeci kandidat za "Duboko grlo", jer je bio drugi covjek FBI-a. Ako pogledate kakve je informacije dostavljao Woodwardu, vidjet cete da se radi o stvarima koje neki osrednji izvor nije mogao znati, dok FBI zna svašta," kaže Butterfield.

Identitet "Dubokog grla" bila je jedna od preostalih tajni vezanih uz skandal Watergate, o kojem su povjesnicari i politicki strucnjaci u Washingtonu nagadali godinama.

XS
SM
MD
LG