Linkovi

Kulturne razlike u istrazi korupcije u programu 'Nafta za hranu'


Istraga iračkog programa 'Nafta za hranu' u američkom Senatu razotkriva kulturološku provaliju između Ujedinjenih Naroda i američkog Kongresa, piše "Christian Science Monitor". U iračkoj državnoj naftnoj kompaniji, čitava je shema imala i ime: 'Saddamov sistem mita', i bila je vrlo jednostavna – Saddam je direktorima kompanije rekao da naftu prodaju njegovim inozemnim pristašama po što nižoj cijeni; zauzvrat, s nekima se podijelila zarada, a – možda i važnije – od svih je stizala zahvalnost.

Dvije godine nakon zbacivanja Saddama Husseina, otkrića o tom sustavu podmićivanja razvila su se u pravi veliki međunarodni financijski skandal, a kontroverza – kako ističe bostonski list – ne obilježava samo prirodu mita, nego i nedostatak strasti za potpunim raščišćavanjem situacije od strane svjetske organizacije. Rezultat: američka ideja o pravosudnoj transparenciji u jakoj je suprotnosti s onom UN-a, organizacije koju sačinjava mnogo zemalja s mnogo mutnijim pravosudnim standardima od američkih. Uz to, kako piše Monitor, neki u američkom kongresu vjeruju da istražitelji iz UN-a namjerno usporavaju vlastitu istragu kako bi se umanjila impliciranost sina Kofija Annana u čitav skandal.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" izvješćuje o rezultatima unutrašnje istrage o uzrocima eksplozije trećoj po veličini rafineriji nafte u Americi, onoj kompanije BP – ranije British Petroleum -, u Teksasu. 'Vrlo uznemirujuće greške osoblja rafinerije' – kaže se u izvješću – dovele su do eksplozije u ožujku u kojoj je poginulo 15 uposlenika, a više od 170 ih je bilo ranjeno.

XS
SM
MD
LG