Linkovi

Svaka nova generacija useljenika u SAD suočava se s vlastitim izazovima asimilacije


Svaka nova skupina useljenika u Sjedinjene Države suočava se s vlastitim izazovima dok se asimilira u američko društvo. Istodobno, svaka skupina je dodala svoje običaje i tradicije etničkom mozaiku američke kulture.

Demografi i sociolozi kažu da je teško analizirati nedavne trendove asimilacije u Sjedinjenim Državama zbog useljeničkih zakona donesenih 1968. godine. Anthony Orum, stručnjak za pitanja iseljenika pri Sveučilištu Illinois, kaže da su ti zakoni vodili ka sve većoj raznolikosti useljeničke populaciju nego što je to bio slučaj u prošlosti. "Umjesto velikog broja useljenika iz istočne i zapadne Europe sada dobijamo puno useljenika iz Azije, Afrike, Latinske Amerike i Meksika. Njihove životne priče drugačije su od ranijih generacija".

Profesor Orum dodaje da se nove generacije useljenika ne nastanjuju toliko u gradskim središtima već u etničkim enklavama u pregrađima gdje mogu živjeti bez znanja engleskog jezika. Orum kaže da mnoge njegove kolege sociolozi vjeruju da se nove generacije useljenika asimiliraju jednako kao i prethodne, ali on u to nije uvjeren. "Pozorno promatrajući pripadnike raznih etničkih skupina tijekom posljednjih nekoliko godina uočio sam da - neovisno o tome potječete li iz Meksika, Indije, Nigerije, Poljske, Bosne i Hercegovine – novi useljenici ostaju vezani za svoju etničku skupinu. Neki od njih nogu doći u Sjedinjene Države, napredovati, obrazovati se, dobiti odlične poslove, ali oni nikada ne odbacuju u potpunosti ideju svog etničkog podrijetla ili nacionalnosti".

Da je to tako pokazuje slučaj imigranta iz Kolumbije Oscara Carrena. "To je jednostavno u vama. To je blagoslov. To da razumijete američku kulturu i da u istodobno sačuvate svoju čini vas bogatijom i boljom osobom. Ja nisam izgubio ništa od moje kulture".

Profesor Orum dodaje kako istraživanja pokazuju da mnogi useljenici, posebno oni iz Latinske Amerike, s lakoćom prelaze s jedne na drugu kulturu. "Jedan od mojih argumenata o asimilaciji prethodne generacije Iraca, Talijana i Poljaka je taj da su mnogi od njih bili prisiljeniii odbaciti svoju nacionalnu kulturu zbog svjetskih ratova i zbog činjenice da se mnogi od njih više nisu mogli vratiti".

Unatoč bojaznima za useljenike, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, sociolozi kažu da između imigranata i ostatka američkog društva ne postoje stvarne napetosti.

XS
SM
MD
LG