Linkovi

Ublažavanje viznog režima za gostujuće znanstvenike i postdiplomce?


Panel znanstvenika i inžinjera pozvao je administraciju predsjednika Busha da revidira politiku izdavanja viza i useljeničku politiku kako bi se stranim postdiplomcima i znanstvenicima omogućilo da lakše dolaze u Sjedinjene Države i da u njima borave duže. Panel je zaključio da Sjedinjene Države moraju biti u mogućnosti regrutirati znanstvene kadrove u inozemstvu kako bi zadržale čelnu ulogu u znanosti i tehnici, jer američki studenti sve češće okreću leđa ovim poljima.

Panel stručnjaka, koji je organizirala američka Nacionalna akademija znanosti želi povratak na politiku otvorenih vrata, kakva se provodila prije terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. Udio stranih studenata koji u Sjedinjenim Državama rade doktorate iz prirodnih znanosti i tehnike bio je rastao znatnim tempom sve do samih napada, kao što je rastao i broj post-doktoranata koji su dobili dozvolu privremenog boravka u Sjedinjenim Državama. Međutim, dva su faktora utjecala na taj trend: postrožavanje procesa izdavanja viza nakon napada iz 2001. i sve veća konkurencija za studente i znanstvenike, koju su potaknule vlade europskih i azijskih zemalja, te Australije, koje su shvatile važnost znanosti za gospodarstvo i nacionalnu sigurnost.

Član panela Samuel Preston, demograf sa Sveučilišta Pennsylvanije, navodi podatke koji pokazuju da je od 2002. broj prijava iz inozemstva za postdiplomske studije u Sjedinjenim Državama pao za 33 posto: "Mi smo, naravno, duboko zabrinuti zbog trendova koji su se pojavili nakon 2002. Vjerujemo da je do toga došlo prije svega zbog sve snažnije percepcije da Sjedinjene Države više nisu tako dobrodošlo odredište za postdiplomce, djelomično ili pretežno zbog problema s dobivanjem viza za studij u Sjedinjenim Državama."

Panel nacionalne akademija znanosti priopćio je da je vlada nedavno smanjila kašnjenja u rješavanju zahtjeva za vize i poboljšala neke procedure kod izdavanja viza. Većina zahtjeva za vize danas se rješava u roku od 30 dana. Međutim, predsjednik panela Phillip Griffiths, matematičar sa Sveučilišta Princeton, kaže da bi se izdavanje viza moglo dodatno pojednostaviti, a da se time ne ugrozi nacionalna sigurnost: "Prije deset do petnaest godina, bili smo u poziciji da smo mogli jednostavno čekati najbolje studente da se prijave za studij kod nas. Mislim da se danas to promijenilo i da najbolje moramo privući da nam dođu. Ne možemo samo stajati po strani i nadati se da će najbolji studenti doći studirati u Sjedinjene Države, kao što je to bio slučaj ranije."

Panel stručnjaka preporučio je uvođenje nove kategorije viza za post-diplomce i post-doktorante, bilo da dolaze na višegodišnji studij u Sjedinjene Države ili da dolaze na kraća istraživanja i znanstvene skupove. Stručnjaci su također pozvali da takvi posjetitelji budu izuzeti od pravila da oni koji se prijavljuju za vizu moraju dokazati da ne namjeravaju zauvijek otići iz rodne zemlje. Iako je američka vlada poduzela korake kako bi se produžile vize studentima iz pojedinih zemalja, panel je pozvao da se ova mjera proširi na studente iz svih zemalja. Također se predlaže da se stranim studentima i znanstvenicima omogući da lakše izlaze i ulaze u Sjedinjene Države. Stručnjaci isto tako preporučuju da američka sveučilišta nastave svoje napore kako bi privukle strane post-diplomce i znanstvenike. Oni ističu da su za takve kadrove Sjedinjene Države već sada omiljeno odredište, te da bi tako trebalo i ostati.

XS
SM
MD
LG