Linkovi

U radnoj demografiji - pretežu velike kompanije (20/3/02) - 2002-03-21


Po prvi puta u povijesti Sjedinjenih Država, velike kompanije upošljavaju više radnika od malih poduzetničkih firmi. Još 1999. godine, velike kompanije upošljavale su 49 posto od 111 milijuna američkih uposlenika. Tijekom 2000.-te godine, ta je brojka prešla pedeset posto, s tendencijom daljnjeg povećavanja. Pod velikim kompanijama podrazumijevaju se na one sa više od 500 uposlenika.

Ovaj pomak značajno će se odraziti na američke uposlenike. Ako veći broj uposlenika radi za velike kompanije, onda ih više ima zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Naime, 82 posto velikih kompanija nudi zdravstveno osiguranje, nasuprot samo 68 posto malih firmi. Što se mirovinskog osiguranja tiče, ta je razlika još i veća - samo 46 posto uposlenika malih firmi sudjeluje u nekom penzijskom planu, - uz malu državnu penziju koja je zajamčena svakom uposleniku -, dok u velikim kompanijama na penzije može računati 79 posto uposlenika.

S druge strane, kažu stručnjaci, pomak u radnoj demografiji mogao bi se odraziti na produktivnost. Uposlenici u velikim kompanijama udaljeniji su od upravnog vrha kompanije, pa su, u nekim slučajevima, i manje lojalni. To, pak, dovodi do češćih promjena radnih mjesta, što smanjuje produktivnost.

Doduše, male firme još uvijek imaju svoje čari, ali i moć. Upravo mali biznisi stvaraju 75 posto novih radnih mjesta. Mali biznis, uz to, ima i jedan od najmoćnijih političkih lobija u Washingtonu. Nije ni čudo - od više od 5 i pol milijuna poslodavaca u Americi, njih čak 89 posto ima manje od 20 uposlenika. Dakle, mnogo ih je! Velike kompanije, međutim, barataju s drugom vrstom velikih brojeva - 17 tisuća najvećih kompanija upošljava oko 55 milijuna ljudi!

Kako stručnjaci kažu, trend će se i nastaviti u smislu brojčanog povećavanja velikih kompanija. Premda, kako je pokazala Gallupova anketa, 60 posto uposlenika velikih kompanija smatra da im integracije kompanija štete, velike kompanije se i dalje konsolidiraju - broj im se smanjuje, ali postaju sve veće, dakle upošljavaju više djelatnika.

Mali biznisi, s druge strane, integralni su dio američke povijesti. Među očevima nacije, patriotima koji su bili u žarištu stvaranja američke države, bila su i dvojica malih poduzetnika - Paul Revere i Benjamin Franklin. Sve do zadnjih desetljeća devetnaestog stoljeća, Amerika je bila zemlja malog poduzetništva. Tek su se tada pojavile prve velike kompanije - željeznica i naftni trust Standard Oil. I, bez obzira koliko je u međuvremenu porastao broj velikih kompanija, poduzetništvo je u korijenu američkog sna … a on neće tako brzo nestati i integrirati se u nešto drugo, veće - tvrde stručnjaci.

XS
SM
MD
LG