Linkovi

Ledenjaci na Južnom polu se tope


Istraživanje temeljeno na više od 60 godina zračnih fotografija pokazalo je da se većina ledenjaka na Južnom polu topi zbog zagrijavanja lokalne klime. Ipak, autori istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Science kažu da nije jasno je li porast temperature dio prirodnog ciklusa u regiji, ili je izazvan efektom staklenika, koji su uzrokovali ljudi.

Britanski i američki znanstvenici ustanovili su da se 87 posto ledenjaka u zadnjih pedeset godina povuklo za oko 600 metara. Oko 212 od 244 ledenjaka koji okružuju Antarktički poluotok, koji se proteže sjeverno od Južnog pola prema Južnoj Americi povuklo se kako su temperature od pedesetih godina naovamo počele rasti.

Povlačenje ledenjaka dovodi u opasnost ledene ploče na Južnom polu, ocjenjuje Alison Cook, britanska geografska analitičarka i jedna od voditelja istraživanja. Antarktički poluotok je planinsko područje koje se proteže prema najjužnijoj točki Argentine. Na istočnoj strani poluotoka nalazi se Larsenova ledena ploča, plutajuća ledena masa koja se odlomila od kontinenta 2002.

XS
SM
MD
LG