Linkovi

'Da Vincijev kod' - knjiga godine u Britaniji


Globalni best-seller američkog pisca Dana Browna "Da Vincijev kod" proglašen je knjigom godine na dodjeli britanskih književnih nagrada u Londonu. "Da Vincijev kod", koji je Vatikan osudio kao "gomilu laži", prodan je u najmanje 17 milijuna primjeraka diljem svijeta i preveden je na 44 jezika.

Autor, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, poslao je na dodjelu nagrada u London govor na video-traci, u kojem se zahvaljuje na ukazanom priznanju. U govoru je priznao da je njegova knjiga, u kojoj se tvrdi da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani i da su imali dijete, čista fikcija. Vatikanski dužnosnici osudili su "Da Vincijev kod" i pozvali vjernike da je ne čitaju, niti kupuju. Među dobitnicima britanskih nagrada za književnost u proteklim je godinama bio i bivši predsjednik Bill Clinton, čiji su memoari "Moj život" proglašeni biografijom godine.

U međuvremenu, najavljeno je da će u ekranizaciji "Da Vincijevog koda", čije snimanje počinje u lipnju u Britaniji, nastupiti i Sir Ian McKellen. 65-godišnji McKellen glumit će Sira Leigha Teabinga, koji je opsjednut potragom za Svetim gralom. Uloga amoralnog biskupa Arigarose pripala je Alfredu Molini. Tom Hanks glumit će harvardskog simbologa Roberta Langdona, a njegovu družicu glumit će Francuskinja Audrey Tatou.

XS
SM
MD
LG