Linkovi

Ruka vodilja u poreznom labirintu


Danas, 15. travnja, istječe rok u kojem Amerikanci moraju podnijeti svoje porezne prijave za prethodnu godinu. Za mnoge Amerikance to je dan koji čekaju sa strepnjom – ne samo da moraju ispuniti potrebne formulare, te pročešljati račune i priznanice od prošle godine, već poneki moraju Poreznoj službi napisati i veći ček. U svemu tome mogu im od velike pomoći biti profesionalci - računovođe koji će pripremiti njihove prijave za njih. Posjetili smo direktoricu kompanije Taxmaters koja okuplja stručnjake za poreze - Lindu DeMarlor.

Linda DeMarlor radi s Mikeom, samostalnim agentom za trgovinu nekretninama iz područja Washingtona. Mike je prošle godine kupio kompjutor za oko 1.200 dolara. To mu, kaže gospođa DeMarlor, može pomoći da uštedi na porezima koje mora platiti za proteklu godinu. Direktorica kompanije Taxmasters kaže da su većina njenih klijenata free-lanceri ili vlasnici privatnih poduzeća, što čini njihove porezne prijve nešto složenijima od uobičajenih.

"Tim je ljudima doista potrebna posebna pomoć, jer sami plaćaju poreze za mirovinsko osiguranje i slično, umjesto da im se to automatski izdvaja iz plaće. Većina mojih klijenata ne buni se previše kada treba platiti poreze. Žale se da su porezni propisi previše komplicirani, ali ne i da su porezi previsoki, jer su porezi u Sjedinjenim Državama zapravo relativno niski u odnosu na druge zemlje," kaže Linda.

Unatoč složenosti poreznih zakona, mnogi Amerikanci pripremaju sami svoje porezne prijave, često uz pomoć kompjutorskih programa koji izračunavaju koliko obveznik duguje i čak im omogućuju da svoje porezne prijave podnose putem Interneta. No, Mike je probao takve programe – i nije baš oduševljen. "Programi ne znaju sve. U njima nedostaje ljudski element. Više volim imati nekoga tko će sjediti preko puta mene i postavljati mi pitanja o mom poslu. Ukoliko svake godine idete istom računovođi, ta će vas osoba dobro upoznati i znat će jeste li nešto propustili. Porezni konzultant može pogledati u vaše prethodne prijave i pružiti vam osobnu pomoć oko poreza," kaže nam.

Mike dodaje da mu Linda ne bi nikada dozvolila da vara na porezima. Linda na to klima glavom, podsjećajući da utaja poreza nije baš preporučljiva. "Mnogi varaju tako da jednostavno ne podnose porezne prijave. Naravno, Porezna služba ih obično uhvati nakon nekoliko godina. Takvi često dolaze meni da im pomognem. No, ima i mnogo onih koji rade na crno i Porezna služba ih zapravo ne može lako uhvatiti. Naravno, ako vas uhvate u utaji poreza, možete završiti u zatvoru. Tako je dolijao i Al Capone – nisu ga mogli strpati u zatvor zbog ubojstava ili korupcije, ali su ga uspjeli zatvoriti zbog neplaćanja poreza," kaže naša sugovornica.

Tisuće ljudi svake godine dolaze u Sjedinjene Države kako bi otvorili nove kompanije. Linda deMarlor kaže da, iako im na raspolaganju stoje stotine knjiga o putu iz poreznog labirinta, mnogi od njih često dolaze za savjet profesionalcima.

"Samo prošle godine u naš je ured stiglo deset tisuća stranica novih poreznih propsa. Moj ured ima sedamnaest uposlenika. Mi smo doista pročitali sve te nove propise. Kako bi netko, tko nije računovođa, mogao sve to znati?," pita se.

Milijuni Amerikanaca sutra će s olakšanjem odahnuti, znajući da su svoju poreznu prijavu potpisali, stavili u omotnicu i bacili u poštanski sandučić. Na poreze neće morati misliti – cijelu godinu dana.

XS
SM
MD
LG