Linkovi

Prijaviti ili ne?


Dan prije roka za predaju poreznih prijava, "Christian Science Monitor" posvećuje par članaka tom pitanju. Prvo, one koji još nisu poslali svoje porezne prijave, bostonski list tješi: niste jedini! Svake godine, sve više građana šalje prijave zadnji dan ili, čak, traži odgodu.

U anketi, provedenoj prošli vikend, pokazalo se da 14 posto građana nije još niti počelo pripremati porezna izvješća. Što se tiče onih koji traže odgodu, takvih je 1983. bilo samo 3 i pol posto, 2003. već 6 i pol posto, a prošle godine osam milijuna poreznih obveznika je zatražilo odgodu do kolovoza. Neki građani kašnjenje razvlače do ekstrema, pa tako oni koji uopće ne prijave porez koštaju zemlju oko 30 milijardi dolara u izgubljenom prihodu. No ne znači da svi koji ne pošalju prijave automatski državi duguju novce. Porezna služba je objavila da još uvijek postoje dvije milijarde dolara iz 2001. koje su trebale biti vraćene nekim poreznim obveznicima, ali, kako oni nisu poslali svoje prijave, nisu nikada ni dobili novce.

Isti list u jednom drugom članku posvećenom porezima piše da sve veće porezne olakšice bogatima rezultiraju praktičkim pomakom ka linearnom poreznom sustavu … barem u praksi, ako već ne i slovom zakona. Naime, proporcionalno gledano, srednja klasa plaća praktički jednaki porez kao i milijarderi. Otkako su u Americi uvedeni porezi na dohodak, 1913. godine, predmnijevalo se da će bogati plaćati više poreza jer vladi i duguju veći zahvalnost za čuvanje njihovog bogatstva, a društvu u cjelini isto tako duguju malo više zahvalnosti što im je omogućilo takav prosperitet. No, porezna smanjenja koja je uveo predsjednik Bush od 2001. godine, praktički su razliku svela na samo malo više od 3 posto koliko dijeli poreze koje je platilo jedan posto najbogatijih Amerikanaca od onoga što je platilo 99 posto preostalih američkih domaćinstava. Ukoliko ta smanjenja Kongres pretvori u trajna smanjenja poreza za najbogatije, onda će do 2010. godine milijarderi plaćati procentualno manje svog prihoda za savezne poreze od boljestojećeg dijela srednje klase, upozoravaju neki ekonomisti, a navodi "Christian Science Monitor".

U "New York Timesu", pažnju privlači neobična priča o čovjeku kome porezi vjerojatno nisu poseban problem … kome ustvari ne treba plaća, ali mu treba posao. Izvjesni Michael O'Rourke, naime, zaljubljenik je vlakova. Kao takav – a s obzirom da je milijunaš to je i mogao priuštiti – već je kupio jednu čitavu željeznicu. No, 'imati' nije isto što i 'činiti' pa 65-godišnji O'Rourke radi kao kondukter na jednoj od njujorških prigradskih željezničkih linija.

XS
SM
MD
LG