Linkovi

Bush: Papa za sobom ostavlja nasljeđe suosjećanja


Predsjednik Bush izjavio je da mu je pogreb pape Ivana Pavla Drugog pomogao da obnovi vlastitu vjeru. Predsjednik je kazao da je papa za sobom ostavio nasljede suosjecanja za druge.

Predsjednik Bush je izjavio da je znao da ce papin pokop biti velicanstven, ali da nije znao koliko ce ga ganuti prigodna svecanost i glazba. Obracajuci se novinarima u predsjednickom zrakoplovu Air Force One dok se vracao u Sjedinjene Države, predsjednik je kazao da mu je taj trenutak ojacao vlastitu vjeru.

Predsjednik Bush prvi je americki predsjednik koji je za svojeg mandata nazocio pogrebu jednog pape. Predsjednik je u Rimu predvodio delegaciju, u kojoj su bili njegov otac, bivši predsjednik George Herbert Walker Bush, bivši predsjednik Bill Clinton, državna tajnica Condoleezza Rice i prva dama Laura Bush.

Predsjednik Bush se sastao s papom Ivanom Pavlom II tri puta. Prošle godine u Rimu, papa je ponovno izrazio neslaganje s ratom u Iraku i kritizirao predsjednika zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Ipak, papa i predsjednik Bush dijelili su slicne stavove o nizu društvenih pitanja, ukljucujuci pobacaj i istospolne brakove.

Tijekom leta za Sjedinjene Države, bivši predsjednik Clinton izjavio je da je papa iza sebe ostavio dvojbeno nasljede, dodavši da je, iako ce se o njemu voditi debate, papa bio Božji covjek, koji je uvijek radio ono što je mislio da je ispravno.

XS
SM
MD
LG