Linkovi

Posljednji ispraćaj Pape Ivana Pavla II


U Vatikanu je prijepodne sahranjen Papa Ivan Pavao II. Oko dvije I pol tisuca visokih uzvanika, drzavnih I vjerskih vodja svih vjera i rasa zajedno s milijunima vjernika oprostilo se od Pape na najvecem vjerskom okupljanju u povijesti Katolicke crkve.

Papa Ivan Pavao II sahranjen je u kripti bazilike Sv. Petra nakon pogrebne mise koju je na punom vatikanskom trgu vodio dekan kardinalskog zbora kardinal Joseph Ratzinger. "Danas sahranjujemo papine posmrtne ostatke u zemlju kao sjeme besmrtnosti. Nasa su srca puna tuge ali u isto vrijeme nade i zahvalnosti," rekao je Ratzinger s oltara ispred kojeg je stajao papin drveni lijes s utisnutim krizem i biblijom cije je listove u nekoliko navrata okretao vjetar.

Stotinama tisuca vjernika na renesansnom trgu Sv. Petra ispod prozora sobe s koje ih je papa pozdravljao 26 godina Ratzinger je u emotivnoj holimiliji porucio da ih Papa vidi. "Mozemo biti sigurni da nas voljeni papa danas stoji na prozoru bozje kuce, da nas vidi i salje nam svoj blagoslov," rekao je njemacki kardinal cije su rijeci vjernici i svecenici pozdravili aplauzom.

Kardinalove rijeci do suza su dirnule mladog poljaka Antonia Issela koji je sahranu pratio preko video ekrana na Koloseumu. "istina je, ljudi onako velikog srca i osjecaja za ljudske patnje nikad ne umiru," kazao je 21-godisnji Issel stiscuci u jednoj ruci poljsku zastvavu s crnim florom a u drugoj ruci fotografiju s audijencije kod Pape od prije deset godina.

U 12.40, nakon dvoipolsatne pogrebne mise papin lijes je vracen u baziliku Svetog Petra uz zvonjavu crkvenih zvona i snazan dugi pljesak stotina tisuca vjernika koji su u Rim na papinu sahranu stigli sa svih strana svijeta. lijes od cempresovine s papinim tijelom i olovnom tubom s medaljama koje je dobio za svog pontifikata, u bazilici je polozen u jos dva lijesa. U olovni na kojem stoji njegovo ime i dva datuma, 17. listopada 1978. kada je postao papa i 2. travnja 2005. kada je umro u 84 godini. Treci lijes od orahovine pokopan je u golu zemlju u kripti bazilike nedaleko od groba apostola Petra.

XS
SM
MD
LG