Linkovi

Senat danas o Boltonovom imenovanju


Danas u Senatu Sjedinjenih Država počinje rasprava koja je dio postupka potvrde kandidata za novog američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, Johna Boltona. Njega je na ovaj važan položaj prije nekoliko tjedana nominirao predsjednik Bush. Iako se očekuje senatska potvrda ove nominacije, Johna Boltona na Capitol Hillu očekuje oštro ispitivanje, od strane oporbenih demokrata.

John Bolton je za prvog mandata Georgea Busha bio zamjenik državnog tajnika. Jedan je od najprominentnijih konzervativaca sadašnje administracije, stručnjak za kontrolu naoružanja i međunarodne organizacije. Poznat je po svom često ne-diplomatskom, oštrom jeziku – pogotovo kada je u pitanju efikasnost i kvaliteta rada svjetske organizacije. Primjerice, prije više od deset godina, John Bolton je izjavio da u radu Ujedinjenih naroda ne bi bila primjećana nikakva promjena kada bi neboder na newyorškom East Riveru, u kojem se nalazi sjedište UN-a, “izgubio deset katova”. Istomišljenici Johna Boltona, međutim, smatraju da je upravo ovakva osoba potrebna u Ujedinjenim narodima – kako bi se konačno počelo s unutrašnjim reformama. Slično misli i državna tajnica Condoleezza Rice, koja je povodom nominacije Johna Boltona na ambasadorski položaj rekla: "Predsjednik i ja zamolili smo Johna Boltona da prihvati ovaj položaj zbog toga što je on čovjek koji zna uspješno obaviti posao. On je čvrst, uporan diplomat. Bio je vrlo uspješan, pogotovo na planu multilateralnih pregovora."

Nile Gardiner, znanstvenik koji radi u washingtonskoj Zakladi Heritage, slaže se s državnom tajnicom Rice. On smatra da je nominacijom Johna Boltona, utjecajnog washingtonskog insidera, predsjednik Bush pokazao koliko su mu važni Ujedinjeni narodi. "Mislim da će John Bolton biti aktivni sudionik mogućih pregovora s iranskim režimom, o njihovom nuklearnom programu. Bolton će biti središnja osoba u odnosima s nizom drugih problematičnih režima… Također će biti središnja ličnost u pokretanju reformi u svjetskoj organizaciji, prije svega u Odboru UN-a za ljudska prava," kaže Gardiner.

Međutim, mnogi washingtonski analitičari smatraju da Boltonova nominacija svijetu šalje prilično zbunjujuću poruku. "Još nije sasvim jasno je li on uopće vjeruje u važnost Ujedinjenih naroda. Ova nominacija došla je odmah nakon predsjednikove turneje po Europi – gdje je predsjednik saveznicima rekao da Amerika ne želi voditi jednostranu politiku. Zbog toga izbor Johna Boltona predstavlja kontradiktoran potez," riječi su Ricka Bartona, stručnjaka za međunarodnu sigurnost, koji radi u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu.

On očekuje da će danas u Senatu biti dosta užarena atmosfera. "Mislim da će Boltonu biti postavljana teška pitanja, kao što i treba biti. Do sada je on bio u prilično lagodnoj poziciji: mogao je govoriti što je htio. Sada je John Bolton na putu da postane jedan od najprominentnijih američkih diplomata, tako da se situacija promijenila," kaže Barton.

Prije četiri godine, Senat je potvrdio nominaciju Johna Boltona za zamjenika državnog tajnika. No, podrška nominaciji nije bila jednoglasna. Senatski je odbor bio podijeljen po stranačkim linijama. Boltonovu nominaciju podržali su republikanci, dok su demokrati bili protiv.

XS
SM
MD
LG