Linkovi

Patološka debljina u prosjeku skraćuje život za tri do devet mjeseci


Službena statistika pokazuju da je sve veći broj Amerikanaca patološki debel. Nova istraživanja ukazuju da bi ono što mnogi već zovu epidemijom debljine moglo dovesti do zaokreta u sadašnjem pozitivnom trendu sve dužeg životnog vijeka. O tom istraživanju, objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, izvješćuje Art Chimes.

Problem je u tome što prekomjeran višak kilograma ima posljedice po zdravlje - objašnjava stručnjak David Allison. "Što ste više patološki debeli, veći je rizik od preuranjene smrti - bolesti srca, žuči, određenih vrsta raka, dijabetesa, visokog kolesterola, arterioskleroze i mnogih drugih bolesti."

David Allison i njegove kolege izračunali su da prekomjerna debljina trenutno Amerikancima u cjelini skraćuje očekivanu dužinu života za tri do devet mjeseci. To se možda ne čini puno, ali je - u statističkom smislu - jednako skupnom učinku svih automobilskih nesreća, ubojstava i samoubojstava.

Već u ovom stoljeću, posljedice patološke debljine mogle bi znakovito smanjiti očekivanu dužinu života Amerikanaca, i na taj način preokrenuti pozitivni trend koji se bilježi zadnjih nekoliko desetljeća. Jedan od autora istraživanja, Doug Passaro sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu kaže da je to zbog toga što su mladi ljudi danas češće pate od patološke debljine - u usporedbi s generacijom njihovih roditelja: "Najviše nas brine današnja mlada generacija. Njihova stopa patološke debljine je tako visoka da bi se lako moglo dogoditi da ta generacija izgubi 5 do 10 godina od očekivane životne dobi, ako se ta stopa ne popravi do doba kada postanu odrasli ljudi."

Iako je ovo istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama, David Allison, sa Sveučilišta of Illinois u Chicagu kaže da je ovo globalni problem: "Patološka debljina je sve veći problem u skoro svakom segmentu svjetskog stanovništva. U porastu je u Kini,u Africi…na istoku, na zapadu…u Evropi, u Južnoj Americi…u porastu je u skoro svakom dijelu svijeta."

Uzroci patološke debljine su različiti i kontoverzni. Viši standard života znači da se na stolu nalazi i više hrane. Uz to, suvremeni način života prilično je pasivan. Mnogi kritičari kulture življenja vjeruju da postoje i drugi uzroci, kao sto je povećano konzumiranje "brze hrane". Situaciju ne čine lakšom niti promidžbene kampanje velikih prehrambenih korporacija koje prodaju hranu koju je lako pripremiti ali je preradjana i manje zdrava.

XS
SM
MD
LG