Linkovi

Patološka debljina u prosjeku skraćuje život za tri do devet mjeseci

  • Art Chimes

Službena statistika pokazuju da je sve veći broj Amerikanaca patološki debel. Nova istraživanja ukazuju da bi ono što mnogi već zovu epidemijom debljine moglo dovesti do zaokreta u sadašnjem pozitivnom trendu sve dužeg životnog vijeka. O tom istraživanju, objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, izvješćuje Art Chimes.

Problem je u tome što prekomjeran višak kilograma ima posljedice po zdravlje - objašnjava stručnjak David Allison. "Što ste više patološki debeli, veći je rizik od preuranjene smrti - bolesti srca, žuči, određenih vrsta raka, dijabetesa, visokog kolesterola, arterioskleroze i mnogih drugih bolesti."

David Allison i njegove kolege izračunali su da prekomjerna debljina trenutno Amerikancima u cjelini skraćuje očekivanu dužinu života za tri do devet mjeseci. To se možda ne čini puno, ali je - u statističkom smislu - jednako skupnom učinku svih automobilskih nesreća, ubojstava i samoubojstava.

Već u ovom stoljeću, posljedice patološke debljine mogle bi znakovito smanjiti očekivanu dužinu života Amerikanaca, i na taj način preokrenuti pozitivni trend koji se bilježi zadnjih nekoliko desetljeća. Jedan od autora istraživanja, Doug Passaro sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu kaže da je to zbog toga što su mladi ljudi danas češće pate od patološke debljine - u usporedbi s generacijom njihovih roditelja: "Najviše nas brine današnja mlada generacija. Njihova stopa patološke debljine je tako visoka da bi se lako moglo dogoditi da ta generacija izgubi 5 do 10 godina od očekivane životne dobi, ako se ta stopa ne popravi do doba kada postanu odrasli ljudi."

Iako je ovo istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama, David Allison, sa Sveučilišta of Illinois u Chicagu kaže da je ovo globalni problem: "Patološka debljina je sve veći problem u skoro svakom segmentu svjetskog stanovništva. U porastu je u Kini,u Africi…na istoku, na zapadu…u Evropi, u Južnoj Americi…u porastu je u skoro svakom dijelu svijeta."

Uzroci patološke debljine su različiti i kontoverzni. Viši standard života znači da se na stolu nalazi i više hrane. Uz to, suvremeni način života prilično je pasivan. Mnogi kritičari kulture življenja vjeruju da postoje i drugi uzroci, kao sto je povećano konzumiranje "brze hrane". Situaciju ne čine lakšom niti promidžbene kampanje velikih prehrambenih korporacija koje prodaju hranu koju je lako pripremiti ali je preradjana i manje zdrava.

XS
SM
MD
LG