Linkovi

Od potresa zaljuljala se Zemlja


Smrtonosni azijski potres možda je za stalno ubrzao rotaciju Zemlje, skrativši dan za djelić sekunde i izazvavši os planeta da se na tren zaljulja, objavili su ovih dana američki znanstvenici. Teorija znanstvenika NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon, u Kaliforniji, pretpostavlja da je pomak mase prema Zemljinom središtu tijekom potresa izazvao da se planet tijekom 3 mikrosekunde, - odnosno tri milijunita dijela sekunde – vrti brže oko vlastite osi, te da se ta os zaljulja više od dva i pol centimetra.

Kada je jedna ogromna tektonska ploča ispod Indijskog oceana bila pogurnuta ispod ruba druge, 'to je imalo isti učinak kao da je Zemlja odjednom bila zgusnutija i vrtila se brže,' izjavio je Richard Gross, znanstvenik NASA-e. On je dodao da su promjene, predviđene njegovim modelom, vjerojatno premale da bi ih zamijetila mreža satelita za globalno pozicioniranje, koja uobičajeno redovno mjeri promjene u vrtnji Zemlje. No, kako kaže ovaj znanstvenik, moguće je da će satelitski podaci ukazatzi na blago ljuljanje Zemlje na vlastitoj osi. Zemljini polovi putuju kružnom stazom koja normalno varira oko 10 metara, tako da nije vjerojatno da bi ljuljanje osi od 2,5 centimetara izazvalo dugoročne posljedice.

"Kretanje Zemlje podložno je promjenama,' rekao je Gross. "Rotacija Zemlje nije toliko precizna – Zemlja se nekad uspori i promijeni tempo rotacije." Kada se nakupe takve male varijacije, znanstvenici moraju dodati jednu 'prestupnu sekundu' na kraju godine, što već dugo nije bilo učinjeno, dodaje Gross. Znanstvenici već dugo teoretiziraju da promjene na površini Zemlje, poput plime ili pomaka podzemnih voda, mogu utjecati na njezinu rotaciju, ali nemaju točna mjerenja kojima bi to dokazali. Naime, kako ističu neki seizmolozi, 'vrlo je teško značajno promijeniti stopu vrtnje Zemlje, jer čak i kada se radi o zbivanjima poput razornog potresa od prošle nedjelje, učinak na gibanje planeta je vrlo malen.'

XS
SM
MD
LG