Linkovi

Balkan tema razgovora čelinika NATO-a, uoči dolaska G.W.Busha - 2005-02-10


Za američkog državnog sekretara, Condoleezu Rice, Zapadni Balkan je jedno od područja gdje Amerika i EU, zajednički donose mir. Ovakav stav je iznijela nakon što se susrela sa šefovima diplomatije članica NATO iz Evrope ali i sa nekim od najviših predstavnika Unije, predsjednikom Komisije, Jose Manuelom Barrosom i komesarom za spoljnu politiku, Benitom Ferrero - Waldner.

Nakon svečanog ručka u sjedištu NATO, gost iz Washingtona je rekla da su jedna od tema susreta bili i novi korci Alijanse na Balkanu i na Kosovu, i to ih razmatrajući, kako je rekla, «do koje granice NATO može ići, podržavajući ovaj proces».

Ona je smjenu misija u Bosni i Hercegovini označila kao «odličan posao», što je dobra demonstracija zajedničkog funkcionisanja EU i NATO, kao i funkcionalnosti sporazuma o bezbjednosnoj saradnji » Berlin Plus».

U sjedištu NATO se posjeta američkog državnog sekretara gleda u svjetlu pripreme skorog dolaska predsjednika Busha u Brisel, zakazaog za 22. februar. Tako najviši zvaničnici Alijanse ističu da će dolazak američkog predsjednika označiti kraj podjelama, nastalim zbog razlika u gledanju na vojnu intervenciju u Iraku.

Uz to, izvori Sjevernoatlantskog saveza najavljuju da će NATO lideri, okupljeni povodom posjete predsjednika Busha, razmotriti i angažman vojnika Saveza na Kosovu i u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG