Linkovi

Svjetski lideri pozdravljaju iračke izbore kao pobjedu za stvar slobode - 2005-01-31


Svjetski lideri pozdravljaju iračke izbore kao pobjedu za stvar slobode, demokracije i za irački narod. Predsjednik Bush je čestitao iračkom narodu na izborima za koje je rekao da su bili veliki uspjeh. Bijela kuća je danas saopćila da je predjsendik Bush tu poruku uputio telefonom privremenom iračkom premijeru Iyadu Alawiju i predsejdniku Ghazi al-Yawaru. Dvojica iračkih lidera su gospodinu Bushu rekli da će doseći sve Iračane kako bi osigurali da politički proces uključuje sve.

Australijski ministar vanjskih poslova Alexander Downer i njegov novozelandski kolega Phil Goff odali su priznanje iračkim biračima za prkos pred prijetnjama pobunjenika i odlazak na glasanje. U Kabulu, afghanistanski predsjednik Hamid Karzai je izjavio da je bio zaista ohrabren izvještajima da je odziv birača bio veći od očekivanog. Da čujemo reakcije i ostalih svjetskih lidera.

Britanija je u međuvrmenu predložila susret iračkih susjeda s vodećim ekonomski razvijenim zemaljama kako bi se pomoglo Iraku da započne nadgradnju jučerašnjih izbora. Ministar vanjskih poslova Jack Straw je danas izjavio da će sazvati rani susret zemalja grupe G-8 i grupe poznate pod nazivom Sharm el Sheikh, kako bi seojačala međunarodne podrška za Irak.

XS
SM
MD
LG