Linkovi

Predsjednik Bush o slobodi - 2005-01-24


”Slobodu, u skladu sa njenim osnovnim obilježjem, moraju odabrati i braniti sami građani prihvatajući i poštujući vladavinu zakona i štiteći manjine, a intitucije koje nastaju trebaju odražavati običaje i tradicije koje su vrlo različite od naših, američkih” - rekao u svom inauguralnom govoru gospodin Bush

George W. Bush dao je predsjedničku zakletvu i tako zvanično počeo drugi mandat na položaju predsjednika Sjedinjenih država. U inauguralnom govoru on je istakao da ”povijest pokazuje da je samo ljudska sloboda snaga koja može prevladati mržnju i zlo, razotkriti tiraniju i nagraditi nadanja poštenih i tolerantnih” te dodao:

Bush: Politika Sjedinjenih država je takva da traži i podržava rast demokratskih pokreta i institucija u svakoj naciji i u svakom društvu sa jasnim ciljem - konačnim okončanjem tiranije u ovom našem svijetu.

”Slobodu, u skladu sa njenim osnovnim obilježjem, moraju odabrati i braniti sami građani prihvatajući i poštujući vladavinu zakona i štiteći manjine, a intitucije koje nastaju trebaju odražavati običaje i tradicije koje su vrlo različite od naših, američkih” - takođe je rekao u svom inauguralnom govoru gospodin Bush i naglasio:

Bush: Sjedinjene države neće nametati naš način vladavine i vlasti .... Naš je cilj pomoći drugima da nađu svoj glas, stignu do vlastite slobode i odabedru put koji im najviše odgovara.

U svijetu ima još područja u kojima ključa mržnja i vlada tiranija, područja naklonjenih ideologijama koje podstiču na mržnju i opravdavaju ubistva. Gospodin Bush je u tom kontekstu istakao da su se neki nimalo promišljeno odlučili testirati američku odlučnost i uvjerili se u njenu čvrstinu.

Bush: Sjedinjene države se neće zavaravati mišlju da zatvoreni disidenti vole lance kojima su okovani, da je ženama drago da ih zlostavljaju i da robuju, ili da bilo koji čovjek želi živjeti od milosti tiranina i nasilnika. Mi ćemo snažno podržavati reforme u drugim zemljama jasno stavljajući do znanja vladama tih zemalja da naši odnosi zahtijevaju pošten odnos prema njihovom narodu. Vjera Sjedinjenih država u dostojanstvo čovjeka određivaće našu politiku i poštivanje prava mora biti iznad ustupaka uskogrudim diktatorima.

”Pravo se obezbjeđuje slobodom mišljanja i učešćem u vlasti. Dugoročno, nema pravde bez slobode i nema ljudskih prava bez slobode čovjeka” - takođe je rekao gospodin Bush. Za one koji provode tiraniju ”Sjedinjene države neće ignorirati represiju koja se nad vama vrši, ili opravdavati vaše mučitelje. ”Uz one koji se bore za slobodu stajaćemo i mi” - rekao je takođe američki predsjednik tokom nedavnog inauguralnog govora.

XS
SM
MD
LG