Linkovi

Ostavke i otpuštanja u TV CBS-u  - 2005-01-11


Na kratko prije predsjedničkih izborau Sjedinjenim Državama, televizijska kuća CBS je objavila prilog o rezervnoj vojnoj službi predsjednika Busha tokom Vijetnamskog rata, koja se kasnije pokazla neistinitom. Zvaničnici CBS - su nakon toga zatražili istragu ovog slučaja i kao rezultat istraživanja bivšeg ministra pravosuđa Richarda Thornburgha i bivšeg predsjednika agencije Associated Press, Lou Baccardija, otpustili su producenta koji je radio na prilogu. Od troje ostalih koji su radili na priči, je zatraženo da sami podnesu ostavke. Neovisni panel je zaključio da je ova medijska kuća požurila sa objavljivanjem priče sa, kako su kazali ”kratkovidim žarom“, te da su ignorirali osnovne novinarske standarde.

Uposleni u kući CBS su u šoku zbog oštrog izvještaja istrage.

Izvještaj je napisan na 224 stranice, zadire u detalje i pokazuje niz pogrešno povučenih koraka. Nepotvrđenih dokumenata. Lažnih izjava. Pokazuje jednog moćnog voditelja, tvrdoglavog producenta i kretkovidi žar da se bude prvi, bez obzira kako:

Dick Thornburgh, član Neovisnog panela.

”U ovoj priči je lako pronaći lupeža - to je nesmotrena brzina. Toliko nesmotrena, da se nije imalo vremena dalje istraživati.“

U središtu samog izvještaja, po pitanju rezervne vojne službe predsjednika Busha u vrijeme Vijetnamskog rata, bila su četiri dokumenta u kojima se tvrdi da je predsjednik ignorirao naredbe i nije se javio na dužnost. Istraga je pokazala da CBS niije provjerio istinitost tih dokumenta prije nego su objavljeni, premda su kazali da su to i učinili.

Lou Baccardi, član neovinsog panela.

- Nije bilo provjere.

Dvoje eksperata su ukazali na ovaj problem prije emitiranja priloga.

Linda James, stručnjak za verificiranje dokumenata.

- Ja im nisam ništa potvrdila (kada su me konsultirali). Ne želim da se misli da jesam.

Skoro dvije sedmice CBS je insistirao na tome da je ova priča ispravna.

Lou Baccardi, član neovinsog panela.

- Dvanaest bolnih dana CBS je govorio da je priča istinita i i nisu odustajali od toga.

Istraga je pokazala da je popularni američki voditelj Dan Rather imao malu ulogu u pripremi originalnog izvještaja, ali da je odigrao značajnu ulogu u branjenju neodbranjivog, često optužujući desno krilo da želi negirati negativnu priču o Bushu.

Dick Thornburgh, član Neovisnog panela.

- On je pogrešno procijenio izvor, odnosio se prema njemu bez pogovora, iako je iz prošlosti dobro poznato da je ovaj izvor neobjektivan.

Dan Rather je u novembru mjesecu objavio da napušta voditeljsku poziciju, ali nastavlja obavljati novinarski posao u emisiji CBS-a ,60 minuta.

Les Moonves, predsjedavajući CBS.

- Ne radi se o najboljim vremenima za CBS. Ponavljam, ne objavljujte ništa što nije provjereno. Želim da se svaki slog provjeri prije nego se objavi. Mislim da je da je ono za šta je Dan Rather kriv - neusjpeh njegovih ljudi.

XS
SM
MD
LG