Linkovi

Porasla prodaja automobila u Americi, ali opala potražnja domaćih vozila - 2005-01-07


Prvi put nakon četiri godine u 2004. je porasla prodaja automobila u Sjedinjenim Državama. Najviše zahvaljujući velikim kupovinama u decembru, u 2004 je prodato oko 17 miliona vozila, što je za oko 1 posto više nego 2003.

Najveći zahtijevi su za japanskim vozilima, što je učešće auto-industrije iz Detroita dovelo na najniži nivo na tržištu u vlastitoj zemlji. General Motors, Ford i Chrysler su zajedno, prema istraživanju Autodata Corporation, u prodaji novih automobila lani učestvovali sa 58,7 posto, što je najniži nivo bez presedana.

U isto vrijeme Toyota je, ostvarila porast prodaje za 10 posto, i lani prodala preko 2 miliona vozila po prvi put u 47 godina dugoj istoriji prisustva na američkom tržištu.

Honda je u decembru ostvarila porast prodaje od čak 30 posto što joj je pomoglo da i jedanaestu godinu zaredom ima porast prodaje.

Analitičari kažu da će zahtijevi kupaca za vozilima iz Azije rasti i u ovoj godini. Ovih dana proizvodjači automobila iz cijelog svijeta pokazuju svoje modele na sajmu u Los Angelesu nastojeći zadržati ili povećati trend prodaje.

Evropski proizvodjači automobila nastoje inovacijama nadmašiti japance i amerikance.

Mercedes je saopćio da ima najjaču flotu automobila na alternativni pogon u svijetu.

Dok, Wolkswagen sa kaže da umjesto hibrida planira na američko tržište donijeti automobile sa najnovijom dizel tehnologijom.

XS
SM
MD
LG