Linkovi

Posjeta George W. Busa Evropi, najveći izazov za novog predsjedavajućeg EU - 2004-12-30


U subotu, 1. januara, zvanično na dužnost stupa novo predsjedništvo EU. Medju ciljevima koje su sebi postavili luksemburški zvaničnici je i nastavak procesa približavanja Zapadnog Balkana, dok se medju najvećim izazovima za novog predsjedavajućeg Unije, premijera Luksemburga, Jean-Claude Junckera, smatra posjeta američkog predsjednika Busha Europi, planirana za 22. februar.

Nesumnjivo, najkrupniji dogadjaj koji očekuje Luksemburg u narednih šest mjeseci je posjeta predsjednika Busha, planirana za kraj februara- za tu priliku se novi predsjedavajući EU moraju temeljito pripremiti, s obzirom da je vide kao priliku za obnovu trans-atlantskih veza. Luksemburžani ne kriju namjeru da tokom svoga dvanaestog po redu predsjedničkog mandata, tu priliku i iskoriste, nadajući se da će dobiti i čvrstu podršku europskih lidera, koji bi se, takodje, trebali susresti sa američkim predsjednikom.

Uz želju visokog gosta iz Washingtona da ozbiljnije suradjuje sa Starim kontinentom se u Briselu ne sumnja - u tom smislu se podsjeća na pismo o svojim namjerama, koje je nedavno predsjednik Bush uputio predsjedniku Europskekomisije, Manuelu Barrosu.

U sadržaju novog europskog predsjedništva stoji i 17. mart- datum kada bi trebali otpočeti zaključni pregovori sa Hrvatskom o prijemu u Uniju. Medjutim, jasno je naglašeno da je početak pregovora uslovljen suradnjom sa Hagom, odnosno predajom odbjeglog generala Ate Gotovine. Ukoliko suradnja izostane, izostaće i pregovori, upozorili su luksemburški zvaničnici, upozoravajući da Hag odredjuje i sudbinu i brzinu integracije i Bosne i Hercegovine i državne zajednice Srbije i Crne Gore u Uniju, od kojih se traži da bez odlaganja predaju preostale haške bjegunce i tako otvore proces približavanja europskim institucijama.

Kada je o BiH riječ, naglašava se da u pozadini aktuelnih političkih zbivanja stoji činjenica da su ključni ratni zločinci još uvijek na slobodi, za šta osnovna krivnja leži na vlastima srpskog entiteta, koje, naglašava se, Tribunalu nisu do sada predale ni jednog sa liste optuženih.

XS
SM
MD
LG