Linkovi

Pobjeda opozicionog lidera na izborima u Ukrajini - 2004-12-27


Ukrajinski premijer Viktor Yanukovich je izjavio da će rezultate jučerašnjih izbora predati vrhovnom sudu. Sa 99 posto već prebrojanih glasova prednost se daje opozicionom lideru Viktoru Yuschenku sa 52 posto glasova, dok je gospodin Yanukovich osvojio nešto više od 44 posto. Odziv glasača je, kako se navodi, bio preko 77 posto. Oko 12 hiljada međunarodnih promatrača je nadgledalo izbore, dok se danas navodi da su problemi s glasanjem i neregularnosti bili uveliko manji nego u prethodnom krugu izbora.

Dragi prijatelji, čestitam na pobjedi, na pobjedi ukrajinske demokracije. Nova politička godina počinje u Ukrajini- kazao je Victor Yuschenko okupljenima u Kijevu.

Ukrajinci koji ga podržavaju i koji ga žele za sljedećeg ukrajinskog predsjednika, u toku dana su se počeli okupljati na kijevskom Trgu neovisnosti.

Victor Yuschenko donosi nadu. Vjerujem da će nam on pokušati donijeti istinsku demokraciju , kao onu u Zapadnoj Evropi i Americi. Mislim da će on to pokušati. On će poboljšati našu ekonomsku situaciju. Ukoliko to ne učini, proći će isto kao Kučma i Yanukovich, kaže Bogdan Vorotin, stanovnik Kijeva.

Bit će jako puno promjena, većinom na bolje, nadam se, dodaje njegova sugradjanka Lydmila.

Život će postati bolji, imaćemo više radnih mjesta i ljudi će bolje zarađivati. Živjet ćemo u normalnoj, slobodnoj, demokratskoj Ukrajini, kaže Orest, takodjer mještanin Kijeva.

Međutim, neki žitelji Donetska su kazali da nisu sretni sa Yuschenkovom pobjedom.

Lično nisam sretna što je Yuschenko pobjednik. Čini mi se da bi se mogle desiti neke negativne posljedice za ovaj region. Ne znam kako da kažem, ali mislim da bi moglo doći do neke vrste represalija ili nečeg drugog lošeg za nas, kaže žena koja se prestavila kao Lilia.

Ne podržavam niti Yuschenka , niti Yanukovicha.U osnovi su njih dvojica isti. Ukoliko je to Yuschenko, stvari neće ići na bolje. Međutim, situacija se neće poboljšati niti sa Yanukovichem, kaže Elena, druga stanovnica Donetska.

Gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili koji je mirnim prosvjedima došao na vlast prošle godine i inspirirao ukrajinsku opoziciju, na ukrajinskom jeziku putem televizije čestitao je gospodinu Yuschenku.

XS
SM
MD
LG