Linkovi

Kako nastaje Tsunami - val ubica - 2004-12-27


Katastrofalni zemljoters u Aziji, koji je posebno pogodi priobalne dijelove Sri Lanke, Maldiva, Tajlanda i Indonezije, formirao je ogromani val, Tsunami, koji je odnio dodatne živote i nanio ogromnu štetu. Američki eksperti za geologiju, proučavanje okeana, i atmosfere objašnjavaju kako se formira taj val ubica.

Ogromni val od oko 6 metara visine, bez ikakvog upozorenja zapljusnuo je na hiljade milja obale. Kako on nastaju, i da li se može na vrijeme upozoriti na opasnost ovog vala ubice?

Ovi valovi putuju uz samo dno okeana i ne rade ništa dok ne udare priobalni dio gdje je voda plitka, i tu nastaju štete, kaže Waverly Person iz američkog instituta za geološka istraživanja.

Dobili su japansko ime tsunami, koje je kombinacija riječi luka i val.

Vasily Titov, iz Američkog instituta za istraživanje okeana i atmosfere, tsunami opisuje kao vrlo opasnog ubicu. Tsunami, kaže on, je serija okeanskih valova koji nastaju bilo kavim većim uznemiravanjem morske vode. I dok je Tsunami najčešće prouzrokovan zemljotresom, ovi opasni valovi mogu biti pokrenuti i većim odronima, vulkanskim erupcijama, podvodnim propadanjem tla, ili udarima meteora u morsku vodu.

U nedjelju, nakon što je jak zemljotres pogodio dno Indijskog okeana, samo dvije minute kasnije, bez ikakvog upozorenja, za kristalno vedrog neba, ogromna masa vode naprosto je pomela, ribare, plivače, ronioce, kuće uz obalu, automobile, čak i neke svjetionike.

Naučnici kažu da bi broj mrtvih mogao biti manji da je Sri Lanka bila dio medjunarodnog sistema namjenjenog upozoravanju obalnog stanovništva o dolasku vala ubice, i da je Tajland, koji je u tom sistemu imao montiran sistem snezora na okenaskim bovama, da na vrijeme registruje opasno kretanje okeanske vode.

Na vijest o katastrofi, predsjednik Bush je uz izraze sućuti, obećao američku pomoć najteže pogodjenim regionima, uključujuću Sri Lanku, Maldive, Tajland i Indoneziju.

XS
SM
MD
LG