Linkovi

EUFOR u inspekciji vojnih objekata kod Han Pjeska - 2004-12-17


Pripadnici EUROFOR-a započeli su rano jutros inspekciju nekoliko vojnih objekata na području Crne rijeke kod Han Pijeska gdje se tokom rata nalazio Glavni štab Vojske Republike Srpske. Najavljena je i kontrola još nekih lokacija u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici EURFOR-a su potvrdili da je jutros oko tri sata počela nenajavljena inspekcija vojnih objekata na području Han Pijeska.U ovoj akciji se ne traga ni za jednim licem a inspekcija se izvodi u okviru mandata EUROFOR-a s ciljem poštovanja Dejtnskog sporazuma i biće sprovedena sa minimalnim uticajem na lokalno stanovništvo.

Portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, Radovan Pejić je potvrdio da su međunarodne vojne snage postavile kontrolne punktove na ulazu i izlazu iz Han Pijeska i prema vojnom kompleksu u Crnoj Rijeci, u kome je tokom rata boravio general,Ratko Mladić.

On je saopštio da je o ovim aktivnostima obavještena lokalna policija ali da nije zatraženo učešće njenih pripadnika u ovoj akciji, koja protiče bez incidenata.

Komadant kasarne u mjestu Bogaz kod Han Pijeska, major Dušan Lužajić je potvrdio da pripadnici EUROFOR-a vrše detaljan pregled ove kasarne, odnosno, da kontrolišu sam vojni objekat, prostorije i ljudstvo.

S tim u vezi, načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, general-major, Novak Đukić je istakao da je EUROFOR najavio plansku kontrolu vojnih lokacija u narednom periodu ali da za sada nema informacija o inspekciji drugih objekata osim u rejonu Han Pijeska.

XS
SM
MD
LG