Linkovi

Možete li zamisliti pokretanje predmeta koristeći se samim umom? - 2004-12-16


Možete li zamisliti pokretanje predmeta koristeći se samim umom? Teško je povjerovati, ali se to upravo desilo tokom jedne studije o radu mozga u medicinskom centru Harborview u Seattlu. Da pogledamo koji su rezultati.

Mogu kursor na kompjuteru pokrenuti umom, kaže 19-godišnji Tristan Lundemo i to je ono što čini.

Ako želim ići gore, onda pomislim gore, gore, kaže on.

Kroz elektrode na površini mozga, Tristan može nešto pomisliti, vizualizirati i pokrenuti kursor bez ijednog pokreta prsta. Crveno dugme postaje žuto kada pogodi tačku.

To je zapravo moć uma i kada upitate pacijenta kako je to učinio on jednostavno kaže da je zaželio da se kursor pokrene u određenom pravcu, i to je sve malo sablasno, kaže doktor Jeff Ojemann.

Tristan se dobrovoljno prijavio za studiju mozga. On je imao epilepsiju i ograničen je na medicinski centar Harborview, očekujući epileptični napad kako bi doktori mogli tačno pokazati na dio njegovog mozga koji ih uzrokuje, kako bi to mogli spriječiti. Student medicine Kai Miller kaže da je Tristan naučio kako da aktivira dio mozga koji normalno upravlja pokretima ruku.

Tristan je naučio kako da pokreće kursor za samo jedan dan i mnogi se slažu da bi to mogao biti veliki korak koji bi jednog dana mogao pomoći pacijentima koji su paralizirani.

To ima ogromne implikacije za ljude koji ne mogu pokretati ruke ili noge. Možda bi im to jednog dana moglo pomoći da kontroliraju uređaj koji bi zamijenio funkciju koju su oni izgubili, kaže doktor Ojemann.

Tristan je došao u bolnicu kako bi dobio pomoć, i, ironično, on bi mogao biti upravo taj koji će pružiti pomoć hilljadama paraliziranih osoba koje bi jednog dana pokretale robotsku ruku snagom svog uma.

XS
SM
MD
LG