Linkovi

Njemačka, Francuska, Grčka, Španija, Belgija - odbijaju učešće u Iraku - 2004-12-09


Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer objavio je da će u narednoj fazi misije obuke u Iraku broj instruktora biti povećan sa 60 na oko 300 oficira, te da je nekoliko zemalja, Poljska, Madjarska i Holandija, dobrovoljno ponudilo svoje osoblje za Irak.

Druge zemlje, poput Francuske, Njemačke, Belgije, Grčke i Španije odbijaju da učestvuju u toj misiji, ne želeći, kako kažu, da snage NATO-a budu tamo uvučene u misiju očuvanja mira.

Naša je pozicija jasna. Kancelar Schroeder je to rekao i na istambulskom summitu, a i ja sam to više puta rekao i našim američkim partnerima i generalnom sekretaru NATO-a. Naša pozicija nije ništa novo - mi u Irak nećemo poslati njemačke trupe rekao je Joschka Fischer, ministar vanjskih poslova Njemačke.

Na ovakav njemački stav reagirao je, kasnije na press konferenciji, američki državni sekretar Colin Powell: Stav je nekih od zemalja članica da ne žele da svoje trupe šalju u Irak, čak ni u sastavu neke medjunarodne grupe i oni su to jasno stavili do znanja. Medjutim, mi smatramo da to stvara neke druge probleme i o tome smo otvoreno razgovarali tokom ručka.

Gospodin Powell, inače, posljednji put učestvuje u radu ovog skupa, jer odlazi sa dužnosti. Govoreći danas on je priznao da su tenzije u vezi sa ratom u Iraku zategnule medjusobne odnose Amerike i Evrope, ali je dodao da Amerika ulaže nove napore da to popravi.

Ministri su takodje raspravljali i o slanju dodatnih 5 hiljada NATO-ovih vojnika u Afghanistan.

Što se Ukrajine tiče, ponovljeno je da zemlje članice žele jedino da ukrajinski narod dobije priliku za potpuno slobodne izbore.

Poruka u vezi sa Ukrajinom je ista kakva je bila od samog početka. To je da ukrajinski narod, slobodnim i poštenim izborima odluči ko će biti njihov predsjednik. U tom smislu, jučerašnji razvoj dogadjaja predstavlja dobar znak u tom pravcu, rekao je Generalni sekretar NATO-a.

Istovjetan stav izrazio je i britanski ministar vanjskih poslova, Jack Strow: Jedino šta je važno je da to bude pošten izborni proces, tako da o ishodu udluče Ukrajinci, a ne bilo ko izvana.

Ministri NATO zemalja danas su o Ukrajini razgovarali i sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, u nastojanju da se umire sve veće i otvorenije tenzije izmedju zapada i Rusije kad se radi o Ukrajini.

XS
SM
MD
LG