Linkovi

Predsjednici Srbije i Republike Srpske pozvali haške optuženike na dobrovoljnu predaju - 2004-12-07


Predsjednici Srbije i Republike Srpske Boris Tadić i Dragan Čavić, pozvali su danas u Banjaluci sve haške optuženike da se dobrovoljno predaju sudu u Hagu naglašavajući da budućnost naroda na ovim prostorima, u velikoj mjeri, zavisi od ispunjenja ove obaveze.

Saradnja sa Haškim tribunalom je obaveza koju treba ispuniti dosljedno i u potpunosti i u tom pogledu mora postojati konsenzus u Republici Srpskoj i Srbiji. Izjavio je ovo danas u Banjualuci, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić.

»Podržavamo inicijative da se na nivou nadležnih institucija, Vlade Republike Srpske, dakle entiteta u Bosni i Hercegovini i nadležnih ministarstava i Vlade Republike Srbije podrži potpuna koordinacija i da se za sve osobe koje se nalaze na optužnicama ambijenti Srbije i Republike Srpske ne učine prostorom u kome mogu da izbjegavaju ovu obavezu.«

Dvojica predsjednika pozvala su još jednom Haške optuženike da se predaju a Boris Tadić je poručio da u suprotnom moraju biti uhapšeni gdje god da se nalaze.

»Institucionalna budućnost Republike Srpske najvećim delom zavisi i od saradnje sa Haškim tribunalom.To svi koji žive u Republici Srpskoj veoma dobro znaju a i budućnost Srbije zavisi od saradnje sa Haškim tribunalom.«

Boris Tadić je, takođe, poručio da su izmjene Dejtonskog sporazuma moguće ali samo uz saglasnost sva tri naroda, još jednom pozvavši na međusobna praštanja zbog onoga što se dogodilo u proteklom ratu.

»Svi jedni drugima dugujemo izvinjenje jer su zločini činjeni i prema Bošnjacima i prema Hrvatima ali bogami i prema Srbima. Jedna tendencija koja je primetna da se zaborave zločini učinjeni nad jednim narodom ili nad nekim narodima a samo govori o zločinima učinjenim nad svojim narodom, nije dobra.«

Predsjednik Srbije, Boris Tadić razgovarao je danas i sa premijerom Republike Srpske Draganom Mikerevićem, predsjednikom Narodne Skupštine Dušanom Stojičićem te liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG