Linkovi

Senator Biden kritikovao Bushovu politiku u Iraku - 2004-12-06


Dva vrlo uticajna senatora, jedan demokrata, Joseph Biden, drugi republikanac, John McCain jučer su kritikovali način na koji Amerika djeluje u Iraku.

Nakon što se vratio sa svog četvrtog putovanja u Irak, senator Joseph Biden, vodeći demokrata u senatskom komitetu za vanjske odnose, bio je vrlo kritičan prema administraciji predsjednika Busha.

”Bilo ko da vam kaže, kao što nam je rečeno pred izbore u novembru, da je Irak sigurniji, jednostavno nije istina. Moje četvrto putovanje tamo, svaki put kada smo išli, sigurnost je postajala sve veći problem. Mi ne možemo ići gdje smo išli prije. Više ljudi je ubijeno. Pogledajte broj ubijenih Amerikanaca nakon što nam je rečeno da su stvari krenule bolje.“

Govoreći u emisiji TV mreže ABC - This Week, senator Biden je još rekao, mada je bilo puno pobjeda u Iraku, američki vojnici i dalje plaćaju stravičnu cijenu za ono što je, kako on kaže, početni propust Bushove administracije u politici prema Iraku.

Republikanac, senator John McCain, govoreći za TV Fox, je kritizirao pristup Pentagona ratu u Iraku, rekavši da inicijativu prepušta pobunjenicima.

Problem je u tome što Pentagon reagira na inicijative neprijatelja umjesto da preuzima inicijative na koje neprijatelj treba da reagira. Mnogi od nas, već godinu i po dana, govore da u Iraku treba više vojnika, logistike, specijalnih snaga..., i Pentagon, očito nevoljno, postepeno šalje pojačanja. I problem je da vojnicima produžavaju boravak u Iraku, što loše utiče na moral, rekao je senator McCain.

Medjutim, govoreći, takodjer za američku televiziju, Irački privremeni predsjednik, Gazi al-Yawer, smatra da planirane izbore treba održati.

Nakon sagledavanja situacije, mislim da bi najgora stvar bila odgadjanje izbora. To bi dalo taktičku pobjedu pobunjenicima, snagama mraka, rekao je gospodin Wawer, kojeg je danas u Bijeloj kući u Washingtonu primio predsjednik Bush.

On je pozvao UN i medjunarodnu zajednicu da pomogne Iraku ponavljajući da bi odlaganje izbora samo produžilo agoniju iračkog naroda.

Na održavanju izbora 30 januara, uprkos pojačanom nasilju u Iraku, insistiraju, takodjer, irački premijer Ayad Allawi, i predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG