Linkovi

Los Angeles Gangs - 2004-12-02


U Los Angelesu, kako se procjenjuje, razne lokalne bande broje oko 200 hiljada pripadnika i oni počine više od polovine svih nasilničkih zločina na tom području. Nije onda ni čudo što ih tamošnja policija smatra problemom broj jedan u svojoj praksi. Poseban problem za vlasti predstavlja kako da od uticaja tih bandi sačuvaju mlade novopridošle useljenike.

Los Angeles, Californija, mjesto gdje bande svake godine počine neke od najnasilnijih zločina u Americi.

Sprečavanje širenja tog zla nije samo najvažniji posao organa reda, nego se time bave i razne lokalne organizacije, poput Proyecto Pastoral.

Naše područje je označeno kao jedno od najgorih što se tiče broja bandi. Ono što mi u Proyectu činimo jeste da sadašnju generaciju mladih pokušavamo odvojiti od njihovog uticaja, kaže Gabriel Bueina, izvršni direktor ove organizacije koju su osnovali jezuitski sveštenici iz lokalnog samostana.

”Kvart Boyle Heights je u istočnom dijelu Los Angelesa, 98 procenata Latino populacije, a medju njima je oko 80 procenata skorijih imigranata i promjene su konstantne.“

Bande stalno i lako regrutuju mlade snage, naročito iz nestabilnih i neorganizovanih zajednica, jer im pružaju ono što im okruženje ne pruža - osjećanje pripadanja.

Da bi se to spriječilo, sa djecom treba raditi od najranijeg doba, praktično od obdaništa, kaže Rosalba Bravo, zaposlena u Proyecto Pastoral. Organizacija ima i Centar za mlade, sa bibliotekom, različitim programima i stručnim savjetnicima koji mladima stoje na raspolaganju za bilo kakav problem. Organizirano je i prihvatilište , koje svakodnevno osigura hranu i smještaj za 50 do 60 beskućnika.

Imamo, takodje, i zajednički program susjedske samozaštite i kontrole, vodimo računa i o čistoći naselja - jer važno je da sebandama pokaže da nismo u strahu, da smo napolju i budni, da hoćemo da i noću i danju možemo bezbjedno hodati ulicom, kaže Rosalba.

XS
SM
MD
LG