Linkovi

Zabrana prodaje oružja Kini - 2004-11-23


Evropski parlament glasao je protiv ukidanja zabrane na prodaju oružja Kini. Zabrana je uvedena u junu 1989. godine kao odgovor na brutalnu represiju kineskih vlasti prema mirnim prosvjedima kojima su tražene političke reforme u Kini. Sjedinje države su se takođe odlučile na istovjetan korak koji je i danas na snazi.

Mirne demonstracije dešavale su tokom juna mjeseca 1989. godine. Tada su, kako se procjenjuje, pripadnici kineske armije na pekinškom trgu Tiananmen i obližnjim prostorima ubili i ranili na hiljade prosvjednika. Sve do danas kineske vlasti nisu nikoga proglasile odgvornim za napad na demonstrante. Neki od prosvjednika su još uvijek u zatvoru sa uskraćenim pravom na pošten sudski proces.

Glasanje u Evropskom parlamentu zapravo je odgovor na korak na koji su odlučili predstavnici nekih od 25 zemalja, članica Evropske unije. Riječ je naime o tome da su neke zemlje EU odlučile da ukinu zabranu prodaje oružja Kini. Problem prodaje oružja mogao bi će naći na dnevnom sumita najviših predstavnika Evropske unije i Kine čije je održavenje planirano za slijedeći mjesec u Hagu.

Postoje brojni razlozi da zadržavanje zabrane prodaje oružja Kini, uključujući regionalnu stabilnost i poštivanje ljudskih prava. Najvažniji razlog je, ipak, to što bi ukidanje zabrane prodaje oružja moglo značiti pogrešnu poruku u vrijeme kada je kineska vlada još uvijek ta koja najčešće i najteže krši ljudska prava svojih državljana.

Sjedinjene države pozdravljaju širenje veza između Evropske unije i Kine i istuču da je važno imati na umu da se embargo odnosi samo na oružje, a ne na druge vrste trgovine sa Kinom. Embargo na oružje takođe ne ograničava kineske mogućnosti ekonomskog razvoja i rasta.

Treba još reći da ukidanje zabrane na prodaju oružja Kini ne bi bilo u strateškom interesu Evrope ili Sjedinjenih država. Ne postoji mehanizam koji bi spriječio Kinu da prenosi oružje ili tehnologiju za proizvodnju oružja drugim zemljama, uključujući i zemlje iz nestabilnih regiona, odnosno nema načina da se kineske vlasti spriječe da oružje koriste za unutarnju represiju.

Zabrane Sjedinjenih države i Evropske unije na prodaju oružja Kini su odluke koje se nadopunjuju i uvedene su iz istog razloga - teških kršenja ljudskih prava koje provode kineske vlasti. Te zabrane trebalo bi da budu i ključni dio napora Sjedinjenih država i Evropske unije na promoviranju poštivanja ljudskih prava u Kini.

XS
SM
MD
LG