Linkovi

Radislav Krstić će kaznu izdržavati u Britaniji - 2004-11-18


Radislav Krstić, osudjen na 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, izdržavaće svoju kaznu u Velikoj Britaniji, saopšteno je danas u Hagu. nekadašnji zapovjednik Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, kojem je prvobitna kazna od 46 godina zatvora smanjena aprila ove godine na 35, biće prvi haški osudjenik koji će biti upućen u jedan od britanskih zatvora.

Nekadašnji general snaga bosanskih Srba, a sada haški osudjenik, Radislav Krstić, će svoju zatvorsku kaznu izdržavat u Vekikoj Briytaniji, saopšteno je danas u Haškom sudu.

On će biti prvi osudjenik koji će biti upućen u jedan od britanskih zatvora, s obzirom na činjenicu da je London sa Hagom prošle godine sklopio sporazum o prihvatu osudjenika, pridružujući se grupi od devet europskih državakoje su svoje zatvorske kapacitete ustupile Tribunalu.

Krstić je osudjen za pomaganje u genocidu nad skoro 8 hiljada Bošnjaka Srebrenice, nakon što su srpske snage 11. jula 1995. godine zauzele enklavu pod zaštitom UN-a.

Prvobitnom odlukom haških sudija, odredjena mu je kazna od 46 godina zatvora, koja je, od strane Apelacionog vijeća aprila ove godine smanjena na 35 godina zatvora.

Nova kazna u sebi sadrži i odgovornost za pomaganje izvršenja genocida nad Bošnjacima srebreničkog kraja, što je Krstićeva odbrana tokom procesa uporno odbijala.

XS
SM
MD
LG