Linkovi

U Republici Srpskoj noćas uhapšeno osam osumnjičenih za ratne zločine - 2004-11-16


Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su potvrdili da su noćas uhapsili osam osoba za kojima su raspisane potjernice zbog sumnji da su počinili ratne zločine.

Pripadnici policije Republike Srpske uhapsili su noćas osam lica za kojima su raspisane potjernice Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršli krivično djelo ratnog zločina i kršenja normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Saopšeno je ovo danas u šturom saopštenju za javnost iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uz konstataciju da MUP izražava spremnost da nastavi sa planiranim aktivnostima u cilju potpunog ispunjavanja svih obaveza predviđenih Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom o čemu će javnost biti bagovremeno informisana.

Iako predstavnici MUP-a nisu željeli da saopšte više detalja o noćašnjim hapšenjima mediji prenose informacije da su osumnjičeni privedeni u Foči, Lukavici i na Palama te da su pojedinci pružili otpor.

Među uhapšenima su Goran Vasić i Veselin Čančar, koji su još ranije pravosnažno osuđeni ali će se protiv njih voditi obnovljeni postupak kao i Jovan Škobo koji je tokom rata bio komandant stanice policije na Palama.

Privedeni su i Momir Glišić, Cvetko Novaković, Željko Mitrović, Dragoja Radanović i Momir Skakavac.

Portparol SFOR-a, Mark Houp je saopšio da pripadnici međunarodnih vojnih snaga nisu učetvovali u ovim hapšenjima. Nezvanično se saznaje da je tokom dana, ovim povodom, u Banjaluci održan i sastanak predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića sa ministrom unutrašnjih poslova Darkom Matijaševićem ali javnost nije upoznata sa detaljima razgovora.

XS
SM
MD
LG