Linkovi

Američki Muslimani ove godine budno promatraju izbore za budućeg predsjednika Amerike - 2004-11-03


Američki Muslimani ove godine budno promatraju izbore za budućeg predsjednika Amerike. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Kimberly Rusell, procjenjuje se da muslimanska glasačka populacija od oko sedam miliona od kojih je 2 miliona registriranih glasača, može značajno utjecati na ishod glasanja.

Na izborima 2000 godine Muslimani i Amerikanci arapskog porijekla generalno su podržavali predsjednika Busha. Međutim, Amerikancima predvođena invazija na Afganistan, rat u Iraku, domaća politika nakon terorističkih napada 11. septembra, štetno su utjecali na njihovu podršku. Istraživanje javnog mnijenja koje je provela kompanija Zogby international i Univerzitet Georgetown u Washingtonu su nedavno objavili istraživanje u kojem sada 76 posto Muslimana podržava demokratskog kandidata Johna Kerry-ja. Imad Ad Dean Ahmad, suosnivač nestranačkog instituta Minaret slobode u Bethesdi, država Maryland, kaže da se neki Arapi i Muslimani u Sjedinjenim Državama protive nekim dijelovima antiterorističke politike predsjednika Busha.

Mislim na odnos prema njima u odnosu na građanske slobode, u vrijeme dok je na hiljade muslimana uhapšeno bez da je njihovo stanje saopćeno rodbini, prijateljima i javnosti. Invazija na Irak, preventivni rat koji predstavlja odvlačenje pažnje od rata protiv terorizma, sve ove stvari su zbunile muslimansku zajednicu u Americi.

Međutim, administracija predsjednika Busha insistira na tome da njihova antiteroristička politika na meti nema Muslimane i Amerikance Arapskog porijekla. Direktor FBI-a Robert Mueller je kazao da su Muslimani i Američki Arapi bili od pomoći, te su čak omogućili prevodioce tokom brojnih antiterorističkih istraga.

Mi cijenimo pomoć i podršku nogih iz američke muslimanske zajednice koji su toliko pomogli nakon 11. septembra.

Neki Muslimani i Arapi nastavljaju pružati podršku predsjedniku Bushu, zbog rezervi koje izražavaju prema senatoru Kerry-ju. Oni nisu sigurni u stavove gospodina Kerry-ja po nekim pitanjima ili ga smatraju isuviše liberalnim. Mnogi Amerikanci iračkog porijekla također podržavaju predsjednika Busha, jer su zadovoljni zbacivanejm Sadama Huseina. Zahid Bukari je direktor organziacije ”Muslimani na američkom trgu“ koja surađuje sa univerzitetom Georgetown. Prema njegovim riječima, usprkos napetostima koje se ponekad javljaju, u vrijeme dok neki muslimani kažu da se sada susreću sa neprijateljskim okruženjem, oni istovremeno koriste to okruženje kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Ne samo da im je 11. septembar pružio izazove, već im je također pružio mogućnost, da ih kontaktiraju mediji, škole, multinacionalne korporacije. Bilo gdje gdje Muslimani mogu govoriti engleski jezik, mislim da su ih tražili mediji, škole, crkve, kako bi ispričali svoju priču.

Muslimanski lideri u Americi kažu da očekuju da na glasanje izađe najveći broj glasača Muslimana ikada do sada.

XS
SM
MD
LG