Linkovi

Obama pobjedio Daschle izgubio, republikanci i dalje kontroliraju US Senat - 2004-11-03


Barack Obama, čiji je otac Kenijac a majka Amerikanka, koji se za samo nekoliko mjeseci iz nepoznatog uzdigao u političku zvijezdu, je odnio ubjedljivu pobjedu nad republikancem Alan Keysom, u izboru za senatsko mjesto države Illliniois.

Ubjedljiva pobjeda Barack Obame je najnoviji korak naprijed za čovjeka koji je odrastao na plažama Havaja i ulicama Indonezije, jedva poznavajući svog oca, ali koji je izrastao u glavni lik budućnosti demokratske stranke. Slaveći svoju pobjedu, on je sinoć rekao:

U zemlji koja je podjeljena kao naša, nije bilo mogućnosti da bi se neko ko izgleda kao ja mogao uzdići do američkog senata. Oni su vjerovali da se u zemlji punoj straha, neko ko se zove Barack Obama ne bi nikada mogao nadati da će pobijediti. Pa ipak, mi stojimo ovdje jer imamo različit koncept, različito gledanje na američki narod, rekao je Barak Obama.

Barak Obama je u utrci za senatsko mjesto pobijedio Alana Keysa, također Afro-Amerikanca, koji međutim nikada nije živio u državi Illinois. On će zamijeniti republikanskog senatora Petera Fitzgeralda, koji je odbio da se kandidira za drugi mandat. Bila je to prva izborna pobjeda za senatsko mjesto u istoriji u kojoj su obje vodeće političke stranke predstavljala dva kandidata Afro-Amerikanca.

Istovremeno, Stanovnici Kenije slave njegovu pobjedu--potpredsjednik te zemlje Moody Awori je rekao da je Obamina pobjeda uzdigla njegov duh, te da ona dokazuje da se bilo ko u Americi radom može uzdići do vrha. Stanovnici kenijskog sela Nyagoma odakle potiču Obamini preci kažu da se nadaju da će Barack Obama djelovati kao nezvanični ambasador Kenije. On će biti trenutno jedini Afro-Amerikanac u američkom senatu i tek peti u američkoj istoriji.

U isto vrijeme je veliki udarac demokratama zadat u južnoj Dakoti gdje je republikanac John Thune tijesno pobijedio lidera manjine u senatu Tom Daschlea. Daschle je prvi lider u Senatu koji je izgubio utrku za reizbor u više od pola stoljeća. John Thune je izgubio sličnu utrku prije dvije godine. On se rano jutros obratio pristalicama u mjestu Sioux Falls u južnoj Dakoti.

”Danas su glasači u južnoj Dakoti progovorili i u velikoj mjeri sam zahvalan da su mi dali šansu da služim kao njihov sljedeći senator, rekao je John Thune.“

XS
SM
MD
LG