Linkovi

Uprkos nasilju iračani se spremaju za januarske izbore - 2004-11-03


Teroristi koji su ubili 49 nenaoružanih regruta iračke armije neće zaustaviti uspostavljanje demokratije u Iraku. Uprkos nastojanjima stranih terorista i iračkih pobunjenika, uključujući tu ostatke režima Saddama Husseina irački narod formira političke partije i priprema se za predsjedničke izbore u januaru.

Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld kaže da postoje i drugi znaci napretka.

”Situacija je različita u različitim dijelovima Iraka ali treba istači da je potpuno drugačija od onoga kako je vide ljudi ovdje u Sjedinjenim državama. Škole su otvorene i raspolažu sa novim udžbenicima. Klinike su otvorene. Postoji tržište dionicama. Snabdjevanje električnom energijom je poboljšano. Nije sve puno dima i vatre kako to neko može pomisliti gledajući televiziju.“

Svakoga dana se u Iraku proizvede više od 2 miliona i pet stotina hiljada barela nafte. Od nedavno se u prosjeku izvozi milion i pet stotina barela nafte dnevno. Progres će se nastaviti.

Sjedinjene države podržavaju održavanje međunarodne konferencije o Iraku u organizaciji iračke privremene vlade i vlade Egipta. Prema saznanjima Sjedinjenih država na konferenciji će učestvovati pored iračke privremene vlade i predstavnici zemalja G-8, Kine, Evropske unije, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije i Ujedinjenih nacija.

Prepreke se teško savlađuju rekao je irački premijer Iyad Allawi i dodao da se ipak postiže uspjeh. Po prvi put u svojoj istoriji, kaže gospodin Allawi irački narod može se radovati što će moći kontrolisati svoju vlastitu sudbinu.

XS
SM
MD
LG