Linkovi

Umjerni muslimani istupaju protiv nasilja ekstremista - 2004-10-29


Jordanska kraljica Noor traži od muslimana da osude, kako je rekla, nebuloze ekstremista koji koriste Islam kako bi opravdali odsjecanje glava i samoubilačke bombaške napade protiv nedužnih civila.

Važno je, rekla je kraljica Noor, da se umjereni muslimani ujedine i podrže jedni druge u istupu protiv nasilja muslimanskih ekstremista. Kako je istakla kraljica Noor ekstremistički politički pokreti koriste se paravanom religije kako bi postigli svoje političke ciljeve a ne ciljeve koji su u skladu sa učenjema Islama. Mnogi u muslimanskom svijetu i muslimanskim zajednicama su se osjećali nemoćnim i plašili su se da se pobune protiv tih izvrtanja učenja Islama.

Neki muslimani počinju dizati svoj glas u znak protesta protiv zločinačkih akata koji se vrše u ime Islama.

Turski komentator Kerim Balci je napisao da ako neko ko je rođen kao musliman ili je prešao na Islam izvrši negdje teroristički napad muslimani ne mogu ostati ravnodušni. Neko ko opravdava terorizam ne može u isto vrijeme biti musliman. Neko ko blagonaklono gleda na terorizam također ne može biti musliman.

Abdel Rahman al-Rashed, generalni direktor arapske satelitske televizijske stanice Al-Arabiya je kao odgovor na teroristički napad na školu u Beslanu u Rusiji, za dnevne novine Al-Sharq Al-Awsat koje se štampaju u Londonu, napisao da je sramotno i degradirajuće da su muslimani otmičari učenika u Ossetii.

Gospodin al-Rashed dalje piše da su većina od onih kojih su u poslednjih deset godina izvršavali samoubilačke bombaške napade na autobuse, škole, stambene i poslovne zgrade širom svijeta bili muslimani.

Gospodin Rashed je u pravu kada kaže da je Islamu nanesena nepravda od strane onih koji propovjedaju nasilje. Najbolji način da se zaustavi pogrešno interpretiranje Islama je da umjereni muslimani osude terorizam i terorističke grupe koje ga sprovode.

XS
SM
MD
LG