Linkovi

Vlada Republike Srpske primila konačni izvještaj o Srebrenici - 2004-10-15


Predstavnici Vlade Repulike Srpske potvrdili su da su danas primili konačni izvještaj o događanjima u Srebrenici tokom ljeta 1995. godine o kome će Vlada zauzeti stav narednih dana. U Banjaluci su danas boravili i istražioci Haškog tribunala.

Vlada Republike Srpske primila je danas u popodnevnim satima konačni izvještaj Komisije za utvrđivanje događaja u i oko Srebrenice od 10.do 19.jula 1995.godine.

Potvrdio je ovo portparol premijera,Gran Radivojac.

»Danas oko 14 časova predsjednik Komisije, gospodin Bogdanić je donio u zgradu Vlade izvještaj Komisije za Srebrenicu. Praktično, tu se radi o finalnom izvještaju. Vlada Republike Srpske će u nekom od narednih dana, ja ne mogu tačno sada da preciziram kada, zasijedati i donijeti zaključke po tom izvještaju.«

Goran Radivojac nije želio da komentariše sadržaj konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu.

»Ja sam izvještaj vidio i mogu vam reći da ima jako mnogo stranica, možemo reći da se radi o kilogramima.«

Inače, danas je u Banjaluci boravio i istražilac Haškog tribunala Don King koji je sa predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske razgovarao o osobama koje bi trebale da svjedoče pred ovim sudom u eventualnim procesima protiv predstavnika vojnog i političkog vrha Federacije Bosne i Hercegovine iz ratnog perioda, saopštio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić.

»Mi se samo nadamo podizanju tih optužnica do Nove godine i pripremanju logoraša koji treba da budu svjedoci.«

Dodajmo i to da je Vlada Republike Srpske danas imenovala Janka Velimirovića za novog direktora Sekretarijata za saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu umjesto dosadašnjeg direktora Živorada Mijatovića. Ujedno, dosadašnji predsjednik Komisije za Srebrenicu, Milan Bogdanić izabran je za prvog čovjeka Kancelarije za traženje nestalih Republike Srpske, umjesto Aleksandra Radete koji je razriješen dužnosti direktora na lični zahtjev.

XS
SM
MD
LG