Linkovi

Evropska Stabilizacijska Inicijativa o BiH: Stanje gore nego prije pet godina - 2004-10-12


Nasuprot opštem progresu učinjenom u pravcu europskih integracija zemalja balkanskog regiona, Bosna i Hercegovina uporno stoji u mjestu, čineći sve dubljim jaz izmedju Sarajeva i Brisela - upozorenje je koje iznosi posljednji izvještaj Europske stabilizacijske inicijative. Uz podsjećhanje da je Hrvatska prepoznata kao europski kandidat, Makedonija ohrabrena nakon predaje zvanične aplikacije, date pozitivne ocjene mogućnosti da Turska započne pregovore o pridruženju Uniji, te da je Bugarskoj i Rumuniji najavljena 2007. godina kao vijeme mogućeg prijema, Europska stabilizacijska inicijativa konstatira da, što se tiče Bosne i Hercegovine, vrijeme kao da je stalo.

Još gore - zemlja je zbog potpune neaktivnosti na ispunjavanju kriterija za prijem u EU, danas u većoj izolaciji nego što je bila prije pet godina - još uvijek je na "crnoj listi" država za čije gradjane su neophodne vize, nije bila u stanju ući ni u NATO Partnerstvo za mir, nije ni članica Svjetske trgovinske organizacije, što, sve zajedno, čini njeno pridruženje Uniji "decenijama dalekim".

Slika je još mračnija iz ekonomskog ugla- ni "stidljiva" privatizacija nije spasila kolaps industrije, a cijeli izvoz učinjen u prvih osam mjeseci ove godine u pravcu EU, manji je nego što je u Europu izvezao jedan jedini turski grad veličine od 1.300.000 stanovnika - ime mu je Gaziantep i smješten je uz granicu sa Sirijom...

ESI tvrdi da bh vlada pokazuje naglašenu pasivnost, suočena sa sve većom ekonomskom i socijalnom krizom- niti je stvarno uključena u vladanje, niti u kontrolu utroška javnih sredstava- sve što stanovnici bh imaju od svojih vlasti je tek nešto više od "praznih izjava o dobrim namjerama". Posljedica je to pogodbi i kompromisa različitih interesnih grupa i manjka pritiska na vlast da da da najbolje od sebe u opštem interesu. Sve to višetruko pojačava priroda medjunarodnog uplitanja u vodjenje zemlje, koji se kratko opisuje kao "nametanje".

Ovaj izvještaj ne nudi recepte vladi u Sarajevu. Umjesto toga, podsjeća da, umjesto bavljenja vlasti same sobom, u Bosni i Hercegovini se mora ustoličiti stvaran demokratski politički proces. Medjunarodna zajednica i njeni namjesnici bi konačno morali vlast prepustiti izabranim vlastima, a EU se poziva da zemlji da podršku i pomoć kakvu daje kandidatskim zemljama: Bugarskoj, Rumuniji i Turskoj. Što se prije to dogodi, prije će se BiH učvrstiti na putu ka europskim integracijama.

XS
SM
MD
LG